Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович винайшов новий формат відносин з ЄС

Вівторок, 30 вересня 2003, 12:22
Україна висловлюється за необхідність підписання з Європейським союзом тимчасової угоди про відносини з країнами, які в 2004 році стануть новими членами ЄС.

Таку заяву в понеділок у Києві на зустрічі з делегацією Європарламенту зробив прем'єр-міністр України Віктор Янукович.

З його слів, і Україна, і країни - майбутні члени Євросоюзу активно обговорюють це питання.

"Ми працюємо над ним вже деякий час, і сьогодні з кожною з цих країн відпрацьовується механізм відносин після вступу в Євросоюз. Ми прийшли до єдиної думки, що необхідна тимчасова угода України і ЄС про відносини з новими членами Євросоюзу.

Ми вважаємо, що найближчим часом нам треба спільно з Євросоюзом і Європейською комісією розглянути практичне питання цих майбутніх відносин і підготувати пропозиції про підписання такого протоколу", - сказав український прем'єр.

Янукович також заявив про намір підняти це питання в ході саміту "Україна-ЄС", який пройде 7-8 жовтня в Ялті.

У вівторок відбулася також зустріч Януковича з главою парламенту Естонії Ене Ергма.

Ергма вважає, що вступ України до Світової організації торгівлі буде сприяти розв'язанню багатьох проблемних питань в економічній сфері, які виникнуть у зв'язку з розширенням в 2004 році Європейського Союзу, а також майбутньому підписанню договору "Україна-ЄС" про створення зони вільної торгівлі.

"Вступ України до СОТ вирішить багато проблем. Може бути підписана нова угода про зону вільної торгівлі з ЄС", - сказала вона в інтерв'ю журналістам у вівторок.

Ергма відзначила, що в ході зустрічі з Януковичем обговорювалися питання двосторонніх торгово-економічних відносин, а також пом'якшення негативних наслідків у зв'язку зі вступом Естонії в ЄС.

Також обговорювалися і підписані раніше двосторонні договори. "Це питання, яке вимагає доробки. Ми зробимо все можливе, щоб наші відносини залишилися тими ж, але для цього потрібні нові можливості", - підкреслила Ергма.

Глава естонського парламенту нагадала, що пострадянські країни, які в 2004 році вступлять в ЄС, у цей час мають тісні економічні зв'язки з Україною. Одним зі шляхів вирішення проблем, які виникнуть після вступу цих країн в ЄС в економічних відносинах з Україною, вона назвала вступ України до СОТ.

Зі слів Ергма, над цими питаннями повинна провестися робота на рівні міністерств, а потім - на рівні експертних комісій.

За її словами, це питання також буде підійматися в ході майбутнього візиту Януковича в Естонію в кінці жовтня.

Естонія повинна вступити в ЄС навесні 2004 року. Україна сподівається вступити до СОТ в 2004 році.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: