США vs Лазаренко. Частина 3. Колишній прем'єр спілкується з теперішніми депутатами

Вівторок, 30 вересня 2003, 15:05
Початок читайте тут:

США vs Лазаренко. Частина 1

США vs Павло Лазаренко. Частина 2. Чорномирдіна хочуть допитати


Дехто напевно помітив, що першими про те, що Лазаренка випустили з в'язниці, повідомили газети Медведчука і Рабіновича з посиланням на неназвані "американські ЗМІ". Це було ще в травні. Дійсно, рішення про його звільнення було ухвалене 14 травня. Але Лазаренку довелося нудитися у в'язниці ще місяць – його випустили з камери Дублінської в'язниці 13 червня.

При цьому Лазаренка не просто випустили під заставу (про суму застави і її джерела ми ще напишемо). Його тимчасово звільнили, щоб він мав можливість готуватися до допитів свідків в Україні. Найперші допити Лазаренку довелося слухати у великій кімнаті для конференцій у будинку Дублінської в'язниці. Він проводив у цій кімнаті кожну ніч, починаючи з 10 вечора (через різницю в часі між Сан-Франциско й Києвом в Україні в цей момент 8 годин ранку, саме починається робочий день – С.В.). Тому перший час екс-прем'єр буквально ночами не спав, відслідковуючи допити свідків обвинувачення.

Незабаром Лазаренко почав скаржитися на безсоння, серцеву аритмію і підвищений тиск. Скарги зафіксував місцевий лікар і прописав екс-прем'єрові підтримуючі мікстури. Але найголовніше – погіршення стану його здоров'я внаслідок багатогодинних нічних пильнувань дозволило адвокатам звернутися до суду з проханням випустити їхнього підзахисного на час допитів із в'язниці.

Спеціально для Лазаренка в Сан-Франциско зняли "скромну" двокімнатну квартиру з "базовими умовами", місце розташування якої відомо дуже обмеженому колу осіб. Усе його життя сьогодні суворо регламентується рішенням суду. Їжа доставляється один раз на день, при цьому йому заборонено вживати алкогольні напої. Його охороняють цілодобово, і в охорони є перелік "дозволених" гостей, кожний з яких при відвідуванні повинен заповнити спеціальний документ. Таких відвідувачів небагато – син, дві дочки, 8 адвокатів, слідчий, що веде його справу й перекладачі.

У той же час без усякого дозволу й попередження екс-прем'єра можуть перевіряти співробітники ФБР. У будь-яку годину дня й ночі.

Обмежене навіть спілкування по телефону – суд затвердив перелік людей, з якими Лазаренко має право спілкуватися – усього 25 чоловік. Деякі з затверджених номерів – українські. Павло Іванович отримав можливість поговорити з братами й друзями, якщо вони ще є.

Одна людина в списку здалася мені гідною уваги. Виявляється, Лазаренко підтримує стосунки з Леонідом Гадяцьким, колишнім своїм водієм, обраним у нинішню Верховну Раду за списком Соцпартії. Цей "автомобіліст" (так сказано в інформації про спеціальність депутата на сайті ВР – С.В.) буквально через тиждень після обрання від СПУ перейшов у фракцію Єдиної України, а після розвалу цієї фракції став лояльним "трудовиком".

А в цей час Лазаренко ходить по квартирі з електронним "ошийником" на нозі, і, як сказано в матеріалах суду, "не може і ноги ступити з квартири" – у цьому випадку автоматично спрацьовує сигналізація. Йому дозволено залишати приміщення тільки в одному випадку – коли він направляється до суду.

Проте, квартира в Сан-Франциско, навіть з урахуванням усіх обмежень – не тюремна камера. Не дивно, що Лазаренку страшно не хочеться повертатися до в'язниці. А така загроза реальна – як тільки закінчилися весняні допити в Україні, прокурор відразу зажадала повернення обвинувачуваного до в'язниці.

Прокурор Марта Борщ не назвала Лазаренка "рецидивістом", але практично мала це на увазі. У її листі до суду вона ставить під сумнів надійність Лазаренка. "Ризик, що він може втекти, зараз дуже високий", вважає прокурор. Тим більше, що застава, під яку Лазаренко був відпущений, заморожена на рахунках банку в Антигуа. Марта Борщ не забула нагадати судові, що екс-прем'єр вже обіцяв з'явитися перед судом Швейцарії, залишивши під заставу 2,9 млн. доларів. Лазаренко не стримав дане ним слово.

У відповідь на це захист заперечив, що "з моменту звільнення не було проблем з безпекою Лазаренка". Адвокати характеризують Лазаренка як слухняного ув'язненого: "Не було сигналів про недозволені дзвінки з мобільного телефону або на незареєстрованний номер з його квартири. Жодного разу не спрацювала сигналізація. У Лазаренка не було недозволених відвідувачів".

Захист стверджує, що буде дуже непросто підібрати підходящу для екс-прем'єра квартиру, якщо йому доведеться повернутися до в'язниці, а потім знову вийти на час осінніх допитів у Києві. І нагадують, що їхній клієнт несе практично всі витрати по своєму проживанню – це як мінімум 2000$ за квартиру і ще 12000$ за приватну охорону щомісяця.

Більше того – адвокати просять врахувати, що в зв'язку з інтенсифікацією процесу, їм доводиться частіше і подовгу зустрічатися з їх підзахисним, що значно ускладнилося б із поверненням Лазаренка в Дублін. Тільки на дорогу туди й назад на день їм знадобиться близько двох годин, ремствували адвокати.

Цього разу суд був на боці Лазаренка. Тому, поки адвокати й прокурор готувалися до нового етапу допитів, Лазаренко насолоджувався "базовими зручностями" квартири в Сан-Франциско. У понеділок до Києва прибули американські юристи, щоб провести другу й останню серію допитів. І Лазаренко знову має можливість слухати допити свідків так би мовити "у прямому ефірі", дивлячись через відкрите вікно на нічне небо Сан-Франциско, а не в тюремній камері.

Однак поки не відомо, як довго буде тривати ця "свобода". Не виключено, що якщо Лазаренку не вдасться вирішити проблему застави, то він пробуде у в'язниці до оголошення рішення суду присяжних. А може, і після нього.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування