Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Для гармонізації з ЄЕП у Лавриновича немає законів, а з ЄС - грошей

Вівторок, 30 вересня 2003, 17:58
До ратифікації Верховною Радою України Угоди про створення Єдиного економічного простору "четвірки" СНД право звернутися до Конституційного суду на предмет відповідності документа Основному закону країни мають право тільки президент або Кабінет міністрів.

Таке роз'яснення у вівторок у Києві в інтерв'ю журналістам у ході "гарячої" телефонної лінії дав міністр юстиції України Олександр Лавринович.

"Ні парламент, ні група депутатів такого права не мають", - уточнив він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами глави відомства, тільки після ратифікації документа парламентом не менш 45 народних депутатів мають право звертання до Конституційного суду на предмет встановлення законності ратифікації даного документа.

За словами Лавриновича, наразі Кабінет міністрів це питання не розглядав.

Лавринович також повідомив, що в Україні в даний час не існує законодавчої бази для гармонізації національного законодавства з законами країн, що підписали угоду про створення Єдиного економічного простору.

В той же час міністр нагадав, що проведення адаптації законодавства України до законодавства ЄС в даний час урегульовано такими законодавчими актами, як указ президента, закон України про концепції програми адаптації, рішення Кабінету міністрів України, що готується до розгляду в першому читанні проектом закону "Про програму адаптації".

Лавринович заявив також про недостатнє фінансування процесу адаптації українського законодавства до норм Європейського Союзу, як це передбачено в проекті державного бюджету на 2004 рік.

"У проекті держбюджету на процес адаптації закладено 846 тис. грн.", - сказав міністр (офіційний курс на 1 жовтня - 5,3317 грн./$1).

За його словами, міністерство "просило на порядок вище" для здійснення передбаченого на наступний рік виконання план-графіка адаптації українського законодавства до норм ЄС у сфері фінансових послуг.

Разом з тим, він звернув увагу, що процес адаптації "повинен бути двостороннім" (за участю ЄС), що передбачено угодою з Єврокомісією.

Міністр нагадав, що він уже звертався з відповідними пропозиціями до представників ЄС, і в даний час готується проект меморандуму, у якому "будуть технологічно описані підходи Єврокомісії й української сторони - хто і чим повинен займатися".

Говорячи про можливі терміни підписання цього меморандуму, Лавринович повідомив, що українська сторона просила про підписання документу на самміті "Україна-ЄС" у Ялті. "Але вони (представники Єврокомісії) не впевнені, що цей термін достатній для відпрацьовування документа і пропонують грудень", - сказав Лавринович.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування