Кірпа як менеджер політреформи

Вівторок, 30 вересня 2003, 18:14
Про те, як важко буде уряду Януковича в жовтні-листопаді 2003 року, у кулуарах Верховної Ради говорили ще навесні поточного року. Зараз про відставку Януковича говорять відкрито, а можливим його спадкоємцем називають міністра транспорту Георгія Кірпу.

Утім, аналітики не настільки однозначні щодо долі самого "донецького" уряду України. У нинішніх умовах для президента ініціювання відставки Кабміну має сенс тільки у випадку, якщо наступний прем'єр буде здатний втілити в життя президентське бачення політичної реформи. В іншому випадку Кучма більше програє, ніж здобуває.

Тема відставок стала актуальною для Кабміну Януковича з червня, коли почалася продовольча криза. Проблеми на продовольчому ринку уряд переборов шляхом адміністративного регулювання цін і кадрових відставок у регіонах. Утім, для міністрів економіки і сільського господарства, а також віце-прем'єра криза в АПК не минула: вони виявилися в числі перших у списку на звільнення.

Окрім того, червень став місяцем звільнення міністра екології Василя Шевчука, який пройшов в Кабмін по квоті НДП: його звільнили за неконтрольований процес видачі ліцензій по використанню українських надр, а насправді, на думку експертів, - через претензії партнерів по коаліції на цю посаду.

У серпні у ЗМІ заговорили про можливу відставку віце-прем'єра Віталія Гайдука й міністра палива та енергетики Сергія Єрмілова. Останньому інкримінували провал реформи у вугільній галузі і можливий зрив опалювального сезону.

У свою чергу, міністр економіки Валерій Хорошковський за літо зміцнив свої позиції. Але його скептична позиція у відношенні інтеграції України в ЄЕП породила нові чутки про те, що Хорошковський залишить займану посаду. Втім поки що Валерій Іванович продовжує займати міністерську посаду. Більш того, "Трудова Україна", за квотою якої він став міністром, підтвердила, що не буде піднімати питання про відставку Хорошковського.

Тим часом ЗМІ з подачі львівської газети "Поступ" почали обговорювати можливу відставку уряду Януковича в цілому. Газета повідомила: "Знаходячись у Львові, лідер "Нашої України" Віктор Ющенко сказав, що в українському уряді незабаром буде новий керівник, з коротким прізвищем на букву К., що власне він і буде кандидатом від влади на президентських виборах". "Поступ" припускає, що "реальні шанси" замінити Януковича на посаді прем'єра має міністр транспорту Георгій Кірпа. Паралельно з'явилися версії про те, що Кірпа вже знайшов собі спадкоємця на посаді голови Мінтрансу: це нібито Володимир Корнієнко, який очолює нині Головне управління електрифікації й електропостачання "Укрзалізниці".

Говорячи про можливі кардинальні перестановки в Кабміні спостерігачі беруть до уваги низку фактів, які деяким чином підтверджують думку про те, що Кірпа готується до "прем'єрського ривка".

Насамперед, у наявності активізація зусиль PR-команди Георгія Миколайовича. За порівняно короткий час він позиціюється в інформаційному полі як активний прихильник загальнодержавних інтересів.

Характерно, що відомий своєю схильністю до кулуарних методів діяльності Кірпа пішов на відкритий конфлікт із київським міським головою Олександром Омельченком із приводу будівництва нового мосту в столиці України.

Більше того. Георгій Миколайович причетний до проекту запуску нового космічного супутника, що, зокрема, повинен забезпечити ретрансляцію українських телеканалів, Кірпа проводить оптико-волоконний зв'язок між українськими містами-мільйонниками та інше. Пригадується 1996 рік, коли Леонід Кучма відправив у відставку прем'єра Марчука за "формування власного іміджу", проте подібний сценарій, зважаючи на все, Георгію Миколайовичу не загрожує.

Про загрозу ж урядової кризи говорять не тільки журналісти, але й політики. Так, лідер НДП Валерій Пустовойтенко в одному з недавніх інтерв'ю заявив: "Останнім часом все йде до урядової кризи, і Кабмін сьогодні відчуває дуже серйозний тиск... От як прем'єру поводитися в таких умовах? Він почне поправляти міністра, а парламентська коаліція може збунтуватися, не проголосують за потрібні закони, виникне питання про відставку голови Кабміну".

Утім, політолог Віктор Небоженко вважає: незважаючи на зовнішню розрізненість інтересів членів коаліції, "відставити" уряд Януковича нелегко. Ротація повного складу Кабміну автоматично призведе до порушення хистких балансів, особливо зрадливих напередодні президентської кампанії-2004.

Хоча, політолог не виключає, що розмови, що підсилилися, про відставку уряду можуть бути пов'язані з тим, що новий голова Кабміну буде безпосередньо забезпечувати проведення політичної реформи. Якщо ж подібного задуму не буде, то говорити про відставку уряду Януковича передчасно.

"Маю сумнів, що Кучма вчинить правильно, якщо зараз змінить Януковича на Кірпу, хоча голова Мінтрансу - один із небагатьох в Україні, що зможе зайняти посаду прем'єра у випадку відставки Віктора Федоровича", - вважає Небоженко.

Слід зазначити, що українські ЗМІ часто пов'язують Георгія Кірпу зі сферою впливу СДПУ(О), проте пан Небоженко вважає, що не слід перебільшувати подібний зв'язок. "Якщо, припустимо, завтра Віктор Медведчук буде відправлений у відставку з посади голови АП, то Кірпа отримає можливість звільнитися від усіх зобов'язань перед есдеками", - говорить він.

Тому, для есдеків немає ніяких гарантій, що, влаштувавши Георгія Кірпу (так само як і будь-яку іншу людину) на посаду голови уряду вони одержать "свого" голову Кабміну. Небоженко впевнений, що у випадку падіння Медведчука Кірпа буде вести гру самостійно, оскільки у нього немає жодних "родоплеменних стосунків з есдеками".

Таким чином, зняття Януковича і призначення Кірпи буде логічним тільки в одному випадку: якщо президент буде упевнений, що Кірпа забезпечить голосування по політреформі в потрібному голові держави ключі. В іншому випадку буде порушений весь хід реформи, можуть виявитися несподіваними результати голосування по ЄЕП, затягнеться бюджетний процес...

Навряд чи в цьому зацікавлений як Леонід Кучма, так і Віктор Медведчук, якому низка ЗМІ приписує ідею відставки уряду Януковича.

Варто звернути увагу на джерела, з яких виходить інформація про можливу відставку кабінету Януковича. Про львівський "Поступ" експерти говорять як про видання, що симпатизує "Нашій Україні". І не можна виключати, що "підставляючи" Кірпу, "НУ" намагається залучити Януковича на свою сторону.

Для цього є підстави, вважає пан Небоженко: останнім часом і без того напіввіртуальна "трійка" Янукович-Литвин-Ющенко дає тріщини. Не можна виключати, що проводячи переговори у форматі Ющенко-Мороз-Тимошенко, "Наша Україна" намагається знайти нові підстави для поновлення діалогу з "донецькими".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування