Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МЗС пропонує відмовитися від нафти для "Одеса-Броди"

Вівторок, 30 вересня 2003, 18:14
Міністерство закордонних справ України пропонує відмовитися від заповнення нафтопроводу "Одеса-Броди" технологічною нафтою до одержання наприкінці листопада результатів техніко-економічного обґрунтування його роботи в реверсному режимі й остаточного рішення уряду про варіанти використання нафтопроводу.

Про це заявив перший заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олександр Чалий на прес-конференції у вівторок.

За його словами, якщо суб'єкти господарчої діяльності ухвалять рішення про заповнення нафтопроводу російською нафтовою сумішшю urals, це порушить зобов'язання, взяті Україною під час підписання в травні 2003 року спільної декларації з урядами Польщі й Єврокомісією на підтримку розвитку Євроазіатського нафтотранспортного коридору (ЄАНТК).

Як вважає Чалий, держава повинна усвідомлювати наслідки цього кроку, оскільки його умови для України досить тверді.

Зокрема, пояснив заступник міністра, фактично Україна 3 роки не зможе змінювати якість нафти, а також достроково розплатитися по кредиту й у такий спосіб зняти із себе зобов'язання по ньому.

Чалий підкреслив, що нафтопровід "Одеса-Броди" - знаковий проект в енергетичному співробітництві з Євросоюзом.

Перша черга нафтотранспортної системи "Одеса-Броди" була здана в експлуатацію в травні 2002 року. Її пропускна здатність – 9-14,5 млн. тонн нафти на рік з резервуарним парком 200 тис. кубометрів.

Морський нафтовий термінал "Південний" здатний приймати танкери дедвейтом до 100 тис. тонн. Передбачається розширення потужності нафтопроводу до 40-45 млн. тонн на рік з резервуарним парком 600 тис. кубометрів.

Як повідомлялося, уряд України відклав остаточне рішення з питання визначення варіанту використання нафтопроводу "Одеса-Броди", вирішивши залучити на тендері незалежного експерта для оцінки перспектив його реверсної роботи для прокачування російської нафти в Одесу.

Генеральний директор ВАТ "Укртранснафта", що належить "Одеса-Броди", раніше заявляв, що повна заміна нафти займе максимум один місяць.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування