Шеф з розширення ЄС працює на перспективу

П'ятниця, 10 жовтня 2003, 00:00
Хтось міг би подумати, що Гюнтер Ферхойген тепер вирішить розслабитися.

Як комісар Європейського Союзу з питань розширення, починаючи з 1999 Гюнтер Ферхойген умовляв і готував 10 країн, головним чином посткомуністичних, до одного з наймасштабніших збільшень числа членів ЄС. Євросоюз повинен вирости з 15 до 25 держав у травні наступного року.

Оскільки ці 10 країн ратифікували угоди про вступ, він, по ідеї, міг би передати управління іншим спеціальним уповноваженим, відповідальним за те, щоб необхідні закони - від конкуренції до очищення сільських скотобоєнь - були прийняті і працювали.

І все-таки 59-літній спеціальний уповноважений з Німеччини і не думає згортати свою діяльність. Він наполягає на моніторингу процесу розширення, але одночасно звертає погляд до Туреччини, Хорватії, Болгарії - і далі України, Росії й Молдови.

"Я хочу завершити розширення. Я маю на увазі остаточний звіт комісії, що буде опублікований у наступному місяці, про готовність кандидатів до приєднання," - заявив він в інтерв'ю Financial Times.

"Досі залишаються невирішеними деякі проблеми, типу слабкого адміністрування в області управління фондами ЄС". Деякі країни все ще повинні підтягти санітарні норми при виробництві молочних і м'ясних продуктів у ЄС.

Але він наполягає: "Ми не підемо на компроміси. Деякі країни будуть мати дво або трирічний перехідний період. Якщо стандарти не будуть дотримуватися на той час, підприємства будуть закриті. У сільській місцевості, де небагато робочих місць, це буде крутою мірою".

Очікується також "доповідь про досягнуті результати" по Туреччині. Ферхойген вірить, що події 11 вересня 2001 у США змусили ЄС більш позитивно поглянути на Туреччину, що стає його членом. Хоча християнсько-демократична опозиція в Німеччині і Валері Жискар д'Естен, президент Конвенту з майбутнього Європи, заявили, що Туреччині не місце в ЄС, оскільки вона - не частина Європи.

Ферхойген заперечує, що як країна в мусульманському оточенні, притому одна з найбільших у регіоні, Туреччина може бути вигідна для ЄС. Як і колись, однак, каменем спотикання на переговорах про вступ із Туреччиною залишається питання Кіпру.

Держави - члени ЄС впали в колективну депресію цього року, коли переговори про об'єднання розділеного острова провалилися. Ферхойген, проте, не втрачає віри. "Шанси є. У грудні пройдуть вибори в північній частині острова".

"У будь-якому випадку, говорить він, усе залежить від Туреччини."

"Туреччина знає, як зміниться рівновага сил після 1 травня, коли уряд республіки Кіпр буде тут, у Брюсселі. Для Туреччини все зміниться. Грецькі кіпріоти одержать усі карти в руки", - додає Ферхойген . "Після 1 травня Туреччина програє".

Ферхойген не сумнівається, що якщо турецька кіпріотська опозиція виграє вибори, його комісія зможе підготувати весь острів до вступу в травні.

Тим часом, він зайнявся своєю новою роботою відповідального по програмі "Ширша Європа", за яку раніше відповідав відділ зовнішніх відносин на чолі з Крісом Паттеном.

Разом з тим, він не має жодних ілюзій щодо України, Росії, Білорусії й Молдови.

"Членство цих країн у ЄС не стоїть на порядку денному", - говорить він.

"Але, у випадку України ми маємо дуже гарний план дій, за виконання якого відповідальні обидві сторони. Можлива повна економічна інтеграція з ЄС. Україна бачить це як перший крок, хоча членство на порядку денному зараз не стоїть. Це - прагматичний підхід".

Білорусія, яка стане граничити з ЄС після того, як Польща приєднується до ЄС у травні, і Молдова, після вступу Румунії, наміченого на 2007, здається великою проблемою для Ферхойгена. "Білорусія - це досить відверта диктатура, а в Молдові все дуже крихко. Так чи інакше, для початку ми повинні підтримати громадянське суспільство", - говорить він.

Ферхойген сподівається що стратегія "Ширшої Європи" поліпшить відносини з Москвою. "Росія - країна, що розуміє важливість обговорення політичних і економічних наслідків розширення", - говорить він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:31
Загибель помічника Залужного: офіцеру оголосили підозру у вбивстві з необережності
11:27
фотоМіністр освіти розповів про НУШ, експерименти з вишами і відмову від ступеня – інтерв’ю
11:26
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала агентку ФСБ
11:18
АРМА просить Раду та РНБО розв'язати проблему Сахалінського родовища
11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:57
Виробництво напівпровідників у Південній Кореї зросло найбільше з 2009 року
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:50
Завершення опалювального сезону до кінця тижня заощадило б пів мільярда кубометрів газу - Чернишов
Усі новини...