Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Американці обізвали Януковича

П'ятниця, 10 жовтня 2003, 10:42
Під час візиту прем'єр-міністра України Віктора Януковича до США в офіційному прес-релізі Державного департаменту США його прізвище було вказано як Юканович. Про це повідомляє радіо "Свобода".

Радіостанція передає, що за п'ять днів візиту з українським прем'єром не було проведено жодної відкритої прес-конференції, а на сніданок з американською пресою журналістів відбирала спеціальна PR агенція.

Проте конгресмен від штату Пенсільванія Курт Велдон оцінює Януковича позитивно.

"Я впевнений, що він серйозно ставиться до проведення чесних і вільних виборів в Україні, і подальшого прогресу в захисті прав людини. Отже, в мене є лише позитивні враження від нього. Ми будемо і надалі підтримувати діалог, коли я поїду до України наприкінці року. Наші зустрічі були позитивними і продуктивними", - сказав Велдон.

На думку експерта американської правозахисної організації Дім Свободи Адріана Каратницького, велика кількість зустрічей на вищому рівні, організованих для Віктора Януковича, свідчать про пошук Америкою нових переговорних партнерів в українському керівництві.

"Я думаю, що Америка прагне знайти баланс і вигадати як вийти з парадоксальних відносин між Америкою і Україною, котрі витворила напівзлочинна або, можливо, злочинна поведінка українського президента Кучми. Від часів афери Кольчуги, від часів Тейпгейту. І з тим, що багато цієї інформації є підтверджено американськими технологіями.

Це ускладнило відносини України і США. І Америка з цього часу намагатиметься знайти якусь розрізнену політику, яка може розрізняти між поодинокими лідерами, які в її очах причетні до деяких порушень законів, і інших, які не є причетні до деяких кримінальних, злочинних актів пов’язаних з корупцією", - говорить Каратницький.

Однак в Державному Департаменті відомо про чисельні порушення демократії та тиск на пресу, що були поширені у Донецькій області, коли її керівником був Віктор Янукович. Тут також знають і про візити до Донецької області делегацій з Іраку. Їх очолювали чільні представники режиму Саддама Хусейна, частина з яких уже затримана американцями, повідомляє "Свобода".

На думку Велдона, минуле Віктора Януковича може викликати занепокоєння у Вашингтоні, однак воно не буде стримувати американців від контактів з ним.

"Кожного разу, коли люди демонструють антидемократичні тенденції, це викликає занепокоєння в нас. І особливо люди, які мали зв’язки із режимом Саддама Хусейна. Я можу сказати те саме про Жака Ширака у Франції. Але ми досі співпрацюємо із Францією незважаючи на це. Отже, занепокоєння існує, але таке ж занепокоєння існує і по відношенню до інших держав, пов’язаних із Саддамом Хусейном", - каже Велдон.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування