Теплий прийом Януковича – плата за миротворців в Іраку

П'ятниця, 10 жовтня 2003, 11:54
Вашингтон і надалі обумовлює істотне покращення взаємин реальними діями Києва у царині прав людини, а також гарантуванням вільності й прозорості президентських виборів наступного року.

Про це, зокрема, йшлося під час зустрічі Віктора Януковича з держсекретарем Коліном Павеллом у четвер.

Американський урядовець наголосив на тому, що поглиблення економічних та політичних реформ допоможе Києву в реалізації планів євроатлантичної інтеграції, повідомив речник держдепартаменту Річард Баучер.

"Держсекретар наголосив на підтримці зусиль України щодо наближення до євроатлантичних і європейських інституцій, а також вступу України до СОТ", - сказав він.

"Але водночас, держсекретар говорив про важливість розвитку демократії та забезпечення прав людини в Україні. Він дав чітко зрозуміти, що гарантування вільних, відкритих і чесних президентських виборів 2004 року, а також гарантування і зміцнення незалежності мас-медіа й системи судочинства матимуть ключове значення для успішного просування України обраним нею шляхом", - сказав Баучер.

США також вдячні Україні за рішення надіслати війська до Іраку.

"Для держсекретаря це була нагода висловити подяку Україні за її важливий внесок у спільні зусилля щодо стабілізації Іраку. Україна надіслала до Іраку четвертий найбільший військовий контингент. Ми дуже вдячні їм за це, а також за їхню активну співпрацю у загальній війні проти тероризму", - наголосив речник Держдепартаменту.

Україно-американські стосунки, нагадує "Франс-прес", почали погіршуватися відтоді, як спалахнув скандал довкола справи Ґонґадзе, далі загострилися минулого року після звинувачень у тому, що Київ схвалив продаж Іракові радарних систем "Кольчуга".

Україна завжди відкидала звинувачення у порушенні санкцій ООН і продажу зброї режиму Саддама Хусейна, але ці заперечення, як і неспроможність підтвердити факти продажу самими американцями, не були вирішальними для теперішнього потеплішання у стосунках.

Українська служба Бі-Бі-Сі

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування