Богдан Губський: Завдяки Литвину парламент не став колгоспом

П'ятниця, 10 жовтня 2003, 16:34
Першу частину інтерв'ю читайте тут: "Якщо Конституційний суд дозволить третій термін Кучмі, президент повинен буде зробити вибір для себе"



- Очолювану вами депутатську групу "Народовладдя" свого часу називали певною опорою Литвина в сесійній залі парламенту. Чи дійсно це так?

- Я особисто і моя депутатська група вважали, вважаємо й будемо вважати, що Володимир Михайлович Литвин – це та особистість, яка консолідує дії Верховної Ради. І завдяки йому Верховна Рада сьогодні не є колгоспом, в якому кожен вирішує свої питання. А є єдиним, цілим законодавчим органом, який працює для того, щоб справді реалізувати стратегію інтеграції України в європейську спільноту.

Це об’єктивний факт. І тому, звичайно, ми Литвина на 100% підтримуємо, і будемо підтримувати.

- Чи можна вважати, що ви разом зі спікером створите політичну силу, яка буде висувати кандидатів у президенти, а потім в наступний парламент?

- Зараз не стоїть у депутатської групи "Народовладдя" завдання створювати політичну силу. Стосовно Литвина, ми його підтримуємо як голову Верховної Ради і ми вважаємо, що це людина, історик, особистість, яка робить позитивні кроки для України.

- Стосовно задумів відкликати віце-спікера Зінченка. Як фракція "Народовладдя" ставиться до цього?

Перше: я таких задумів не чув офіційно, нам ніхто не пропонував обговорення цієї теми, і, чесно кажучи, я навіть не чув, щоб воно десь обговорювалося. Ну, ходили там різного роду чутки, але офіційних питань не було. Стосовно відкликання будь-кого з президії Верховної Ради, мається на увазі голова, перший віце-спікер і віце-спікер, то наша думка така: це недоцільно, і ми це підтримувати не будемо.

- А чи будете голосувати за відкликання Порошенка з посади голови бюджетного комітету? Цей процес був ініційований, він уже не підпільний. Ви зібрали підписи у фракції?

- Цей процес ініційований офіційно, це не великий секрет. Для того, щоб відкликати Порошенка, за регламентом, треба зібрати не менш ніж 150 підписів. Я думаю, у випадку, якщо буде зібрано 150 підписів, це питання буде поставлене на голосування. Після того як буде поставлена відповідна постанова, депутатська група "Народовладдя", повірте мені, одноголосно прийме своє рішення. Одностайно й одноголосно.


НАШІ МІНІСТРИ В УРЯДІ НЕДОПРАЦЬОВУЮТЬ

- Уряд Януковича – яке ваше ставлення? Кажуть, є вірогідність, що все-таки прем’єр-міністр може змінитися…

- Я особисто вважаю, що прем’єр-міністр на своєму місці. Ми підтримуємо Януковича. Я не кажу, що ми підтримуємо весь уряд Януковича. Ми вважаємо, що Віктор Федорович Янукович – це консолідуюча фігура, він на своєму місці, він позитивно працює. Але разом з тим ми вважаємо, що ряд блоків уряду працюють негативно.

- Які?

- Ну, зокрема, ви знаєте, була продовольча криза. Ряд депутатів у нашій депутатській групі мають відношення до сільського господарства за освітою, за поглядами, за минулим способом життя, за тим, що їх сьогодні цікавить. Аграрним бізнесом у нас із депутатів ніхто не займається…

- Концерн "Славутич" не займається аграрним бізнесом? (Губський мав відношення до цієї компанії, а розмова з ним відбувається у його офісі у тому ж будинку, де знаходиться "Славутич")

- Фірма "Славутич" аграрним бізнесом не займається. І Губський до фірми "Славутич" не має ніякого відношення. Це я так, для довідки.

Стосовно ситуації в АПК – ви знаєте, що депутати з нашої фракції, зокрема Гаврилюк, висловлювали свою особисту думку, що працюють негативно. Так, ми на депутатській групі це питання обговорили й визначили, що аграрний блок уряду завалив питання збору врожаю, і завалює зараз сільськогосподарське питання на майбутній рік. Це наша думка. Але ми питання про їх зняття вирішили не ставити. Але вважаємо, що працює вкрай негативно.

Ну, перше, ціна на зерно і на все інше, з ним пов’язане, різко піднялася. Стратегії у тому, щоб забезпечити зерно, нема. Коли було таке, що в цей час була ціна 2.200 на цукор? Коли таке було? Ніколи такого не було. А чому? Тому що цукру не вистачає. Ви бачили, як вони з цим цукром тростинним кидались? То закон приймають, то постанову, то відміняють, то такий аукціон... На останньому аукціоні вже зробили таке, що ніхто ті квоти не купив. Це ж абсурд.

Ну треба, щоб політика була, розум. Найголовніше, як пам’ятаєте, у "Собачому серці"? Розруха, каже, де? В голові. Вибачте, що я так кажу, але це наша думка. Але питання про зняття ми не ставили.

Стосовно міністрів, яких ми делегували до уряду, ми не ставимо питання про їх зняття. Але неодноразово на засіданнях депутатської групи обом міністрам ставились питання про те, що вони недопрацьовують. (За квотою "Народовладдя" у Кабміні представлені міністр охорони здоров'я Підаєв і міністр надзвичайних ситуацій Рева.)

І я вважаю, що вони в недостатній мірі працюють на авторитет свій, на авторитет депутатської групи і на авторитет президента України. Це моя точка зору. І тому ми дуже жорстко до них ставимося. І у випадку, якщо робота міністра, якого ми делегуємо, буде суперечити інтересам наших виборців, ми будемо звертатись до прем’єра й президента про їх відкликання.


НЕХАЙ СПОЧАТКУ РОСІЯ РАТИФІКУЄ, А ПОТІМ - МИ

- Одним із іспитів для Януковича називають ратифікацію в парламенті договору про ЄЕП. Все-таки прем’єр має переконати депутатів, що ратифікація повинна відбутися. Група "Народовладдя" якось свого часу дуже різко виступила, коли це питання тільки обговорювалося у парламенті перед підписанням. Чи будете ви підтримувати вже готовий договір?

- Був документ, який на той час розглядали. Ми висловили дуже жорсткі зауваження відносно відповідності тих чи інших положень документа Конституції України й законам. Після того було обговорення у Верховній Раді. Я вважаю, що обговорення пройшло позитивно.

Після того був документ підписаний президентом України. Якщо він буде поданий на ратифікацію, депутатська група буде приймати рішення, виключно маючи на увазі правові засади. А саме – висновок Міністерства юстиції про відповідність договору про ЄЕП Конституції.

- Ну є ж 7 пунктів застережень, про які всі говорять…

- Є 7 пунктів, є десять пунктів, я бачив дуже багато пунктів. Але ми повинні отримати офіційний лист від Міністерства юстиції, де буде чітко розписано. І після того, як документ буде подано на ратифікацію, ми визначимось.

В цілому я не бачу нічого поганого, щоб співпрацювати з Росією. Але єдиний наш напрямок – це Європейський Союз. Це ми теж прекрасно розуміємо.

Стосовно конкретного документа, який підписаний, там же були зауваження. Президент написав, що це повинно відповідати Конституції України. Так? Тобто ми підтримуємо позицію президента, що це повинно відповідати Конституції України, і ми це говорили.

До речі, відносно ратифікації. Ми багато кажемо про ратифікацію ЄЕП, але ніколи не кажемо, що Росія досі не ратифікувала угоду про вільну торгівлю.

- Так, у вас у депутатській групі є колишній міністр зовнішньоекономічних зв'язків і торгівлі Осика, який може...

- Він дуже чудово розповідав, детально. І тому виникає питання: якщо ми говоримо про вільну торгівлю в ЄЕП, то нехай Росія перед цим ратифікує угоду про вільну торгівлю. І тоді уже будемо говорити про можливість ратифікації ЄЕП.

- Ви не відчуваєте, що Україна після підписання ялтинських документів поступово відходить під протекторат Росії?

- Документи вступають у дію після ратифікації Верховною Радою. Працювати треба і з Росією, і з іншими державами, але курс у нас один – європейська інтеграція.

- Ви хоч не прихильник концепції "У Європу – разом із Росією"?

- Я прихильник європейської інтеграції України. Однозначно.


Я БІЛЬШЕ НЕ Є АКЦІОНЕРОМ ЖОДНОЇ КОМПАНІЇ

- Чому так сталося, що в минулому парламенті ви були у фракції СДПУ(О), а в цьому ви не ввійшли до цієї фракції?

- Дуже проста причина, дуже прозора – що в тому парламенті я пройшов за списком СДПУ(О). Але я ніколи не був членом партії СДПУ(О), і ніякої іншої також партії.

- А як у вас відносини зараз із Медведчуком складаються?

- Ну, з усіма людьми нормальні позитивні відносини. Медведчук, як людина, з ним спілкуюсь нормально, особисті нормальні стосунки. Він глава адміністрації президента, і за посадою я з ним спілкуюсь. Я не бачу проблем для себе в спілкуванні з будь-ким.

- Тобто вони не погіршилися?

- Ми нормально співпрацюємо і з Медведчуком, і з усіма іншими. Крім того, з 450 депутатами також співпрацюємо позитивно. Які проблеми? Я не бачу тут потреби ставити якісь антагонізми.

- Ви були серед семи осіб, які були акціонерами всіх структур. Ці сім людей потім у пресі прославилися як "Київська сімка". Ви були, Медведчук...

- Це не секрет.

- А як ця "Київська сімка" працює далі?

- Я не знаю, яка сімка як працює. Це не до мене. Я можу сказати, що нині я не є акціонером жодної компанії. Я офіційно вийшов, перед тим як балотувався у народні депутати.

- Тобто ви продали всі акції?

- Абсолютно, це факт. Не передав в управління, а саме продав. Є відповідні зареєстровані документи у відповідних органах. І це не фіктивний продаж. Тому що якщо ви поцікавитеся, ви можете у своїх інформаторів, які у вас є (ну, це правильно, так і повинно бути), що Губський не бере участі ні в яких акціонерних зборах, не веде ніякого бізнесу. Я сьогодні від бізнесу відійшов, я цим не займаюся.

- Назвете ваші задекларовані доходи?

- Багато мільйонів були задекларовані, і це було в тому числі в моїй виборчій декларації. Мені виборці ставили це питання, я чітко відповідав. Дуже багато, щоб я не помилився, більше 10 мільйонів гривень було задекларовано до обрання народним депутатом, це факт.

Тільки за 2002 рік у мене було 2 мільйони 200 тисяч гривень. З цією декларацією я йшов на вибори.

Було дуже багато гострих питань на цю тему, але було сприйнято нормально. І я вважаю, що грабувати людей не потрібно, але якщо є сьогодні економічна ситуація в державі...

Ви знаєте, є сьогодні фонд "Україна ХХІ століття", який практично я сам фінансую, і цей фонд щорічно веде програми на багато мільйонів – не гривень, а доларів. Понад 10 мільйонів гривень щорічно витрачається фондом на навчання дітей. У нас сьогодні близько 500 дітей коштом фонду направлено на навчання. Ми платимо стипендії і платимо за навчання дітей.

Видали "Історію української культури". Ви знаєте, серйозна книга. Видатні наші академіки більше 10 років цю працю писали. Четвертий том вже буде зданий в редакцію. П’ятий у наступному році.

Сьогодні школярі мають від нас комп’ютерні класи. Тобто ми ведемо конкретну роботу, яка направлена на те, щоб справді дати можливість талантам себе проявити. Тому в нас є в фонді відпрацьована система. Ми ведемо дитину від першого класу до вищого навчального закладу й далі на п’ять років. Талановитих дітей. Що дуже важливо – із малозабезпечених сімей.

Ну, крім того, є премії Вернадського. Ви знаєте, що ми кожен рік більш ніж 10-15 видатним українським особистостям даємо премію Вернадського, яку визначаю не я особисто, є відповідна комісія, до якої входить і Борис Патон, і Іван Дзюба, і Віктор Скопенко, Борис Олійник. Вони, до речі, всі лауреати премії Вернадського.

Є ще, до речі, пожиттєві стипендії для видатних українських діячів. Тобто це ті гроші, які я заробив. Я вважаю, що вони повинні бути спрямовані не лише на моє особисте життя, вони повинні бути спрямовані, щоб дати можливість молодим талановитим дітям, які не мають фінансового забезпечення, досягти успіху в житті.

- Пане Богдане, якщо вже так відверто, а на чому ви тоді заробляли ці гроші? В якій сфері?

- Я закінчив факультет кібернетики. Працював багато років в Університеті. Я в торгівлі не працював, коли почалася перебудова. Ну, знаєте, я виховувався так, що торгівля – це був такий негатив.

Економічної освіти в мене не було, до економіки ставився досить негативно. Тому вчився в Київському Університеті, вчився в аспірантурі, захистив кандидатську дисертацію в 26 років. Почалася перебудова, і ясно, що були законодавчі можливості створювати науково-технічні центри. Розробка програмного забезпечення, збір комп’ютерів, такого роду - це з чого починалося.

- Тобто ви піднімалися на високих технологіях?

- Так, серйозно. Абсолютно, високі технології. В нас був зареєстрований науково-технічний кооператив – перший у Ленінському районі.

Були різного роду науково-технічні центри, виробничі підприємства. З цього починалося, і в основному з цього і розвивалося. Працював двірником, всі ж ми все це проходили.

- Але ж найцікавіше було в середині 90-х.

- В середині 90-х сфера мого бізнесу була достатньо широка, і десь в 1992-93 році мене зацікавила економіка.

Мені доля дала шанс познайомитися з академіком Юрієм Миколайовичем Пахомовим. Це український економіст від Бога. Я вже багато років з ним дружу, як може учень із вчителем дружити. Ставлюсь до нього з повагою. Він мене ввів у світ економіки.

Читав багато книжок. Захистив докторську дисертацію з економіки в 1998 році. Ця докторська дисертація була пов’язана з такими питаннями, як інвестиційні процеси в глобальному середовищі, інвестиції, фінансові операції. Це те, що мене тоді цікавило і насправді цікавить сьогодні.

Тобто це не просто та сфера, яка дає можливість розвиватися бізнесу, а це та сфера, яка дає можливість розвиватися державі. Адже якщо хворий фінансово-економічний ринок в державі, не треба казати вже про нафту, газ… Це ключове, а, то все додається...

- Тобто про діяльність концерну "Славутич" ви не хочете розказувати?

- Це тема сьогоднішнього інтерв'ю?

- Ні, просто цікаво.

- Це вже було дуже багато років тому. Давно. Я не думаю, що це...

- А перший мільйон на чому ви заробили?

- Я ж сказав: технології, технології і ще раз технології.




Першу частину інтерв'ю читайте тут: "Якщо Конституційний суд дозволить третій термін Кучмі, президент повинен буде зробити вибір для себе"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування