Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На Донеччині лунають вибухи. Уламки розлітаються на 4 кілометри

П'ятниця, 10 жовтня 2003, 17:02
Уже близько чотирьох годин продовжуються вибухи на складах однієї з військових частин у місті Артемівськ Донецької області.

Перші вибухи почали лунати о 12.45. Потім до органів влади надійшла інформація про вибухи на військових складах розташованої в західному районі міста військової частини А-0621.

У районі складів проживає близько 30 тис. чоловік. Місце НП оточили військові, відразу ж почалася евакуація жителів прилеглих районів. У першу чергу евакуйовані діти. Евакуація продовжується. Оточення виставлене по радіусу 25 км навколо військової частини.

Через три години після події з'явилася перша інформація про потерпілих. Міністерство з питань надзвичайних ситуацій повідомило, що поранено п'ятнадцятирічну дівчинку.

За станом на 16.50 вибухи не припиняються. Осколки від боєприпасів розлітаються на відстані 3-4 км. На місці події працюють 50 пожежних бригад.

За словами свідків, з Артемівськом практично відсутній телефонний зв'язок. У будинках поблизу ушкоджено шибки і розбилися вітрини.

Як повідомили у філії "Ощадбанку" в Артемівську, що знаходиться в декількох кварталах від місця події, евакуація співробітників банку поки не проводиться. З їхнього будинку можна спостерігати чорний дим. Періодично продовжують лунати вибухи, однак уже рідше, ніж раніше.

На місце події виїхав голова Донецької обладміністрації Анатолій Близнюк. Створено надзвичайний штаб.

Крім того, у район НП відразу ж виїхали прокурор Донецької області Віктор Пшонка, його перший заступник Володимир Гальцов, а також військовий прокурор військової прокуратури Донецького гарнізону Родіон Пугач, повідомила прес-секретар генпрокурора Поліна Башкіна.

Здійснюються всі необхідні заходи для забезпечення безпеки громадян; з метою встановлення причин НП на місці працює слідчо-оперативна група зі співробітників органів прокуратури, Служби безпеки України й міліції, повідомила Башкіна.

Як повідомило джерело в місцевих органах влади, можливою причиною вибухів стало загоряння на складі артилерійських снарядів окремої механізованої бригади армійського корпуса.

Крім того, у районі пожежі на військових складах під Артемівськом пропав без вісти майор Гончаренко.

У самому Артемівську до вечора відключені газ, вода й електроенергія, повідомили в прес-службі обладміністрації.

У міськраді працює багатоканальний телефон, куди можуть дзвонити жителі міста і їхні іногородні родичі.

Як повідомили в прес-службі Міністерства оборони, у даний час під Артемівськом горить склад для збереження ракетних снарядів до системи реактивного залпового вогню "Град", повідомляє прес-служба Міністерства оборони.

Від детонації снарядів зірвало дах складу. Відомо, що здетонували як мінімум дві ракети. Одна полетіла у вартове приміщення, а друга - у напрямку дитячого саду.

Об'єднані бригадні склади 52-ї механізованої бригади 6-го армійського корпусу Південного оперативного командування Сухопутних військ призначені на збереження ракетно-артилерійських снарядів, зокрема ракет до системи "Град", у кількості 31160 штук (реактивний снаряд М21ОФ). Ці боєприпаси знаходяться в залізобетонному сховищі розмірів 50х18, що оточено валом зовні.

Усі снаряди зберігаються в неспорядженому стані, тобто бойова частина не приєднана.

При стрілянині снарядом калібру 122,4 мм із системи реактивного залпового вогню "Град" дальність пострілів може складати від 1,6 до 20,4 кілометри.

Снаряд М21ОФ здатний пробити земляний вал товщиною до 1 метра. У неспорядженому виді може летіти на відстань до 10 тис. метрів.

Усього на об'єднаних бригадних складах зберігається 46,4 вагонів боєприпасів. Це боєприпаси до стрілецької зброї, гранати, артилерійські снаряди (частково споряджені) та мінометні вистріли.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування