Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма отримав орден із рук диктатора-поплічника терористів

Неділя, 12 жовтня 2003, 14:27
Лівійський лідер Муаммар Аль-Каддафі нагородив президента України Леоніда Кучму державною нагородою – орденом "Аль-Фатіх" (Революції) першого ступеня.

Про це повідомила прес-секретар глави української держави Олена Громницька.

Кучма, у свою чергу, вручив Каддафі орден князя Ярослава Мудрого першого ступеня.

Каддафі сказав, що Лівія зацікавлена у двосторонньому співробітництві з Україною.

"Лівія - дійсно "ворота в Африку", і українська продукція й досвід можуть потрапити на африканські ринки через Лівію. Ми готові до створення всіх необхідних передумов для розвитку такого співробітництва", - підкреслив Каддафі.

Лідер Лівії відзначив готовність його країни до співробітництва з Україною, зокрема, у нафтогазовій сфері, промисловості, у тому числі суднобудуванні і літакобудуванні, при цьому, високо оцінивши якість українських літаків АН-70. За його словами, Лівія готова до співробітництва й у сільському господарстві, зокрема, по створенню спільних підприємств із вирощування зернових.

Каддафі підкреслив, що його країна цінує створення в рамках українського парламенту групи співробітництва з Лівією й існування Асоціації дружби "Україна-Лівія", до складу якої входять високі посадові особи обох держав, а також створення українсько-лівійської ділової ради.

"Мені приємно відзначити помітну активізацію відносин між нашими державами, яка спостерігається протягом останнього часу", - сказав Кучма.

"Ми готові приєднатися до процесу реалізації економічних проектів державного значення в Лівії, зокрема, такого як продовження будівництва Великої штучної ріки, розвиток мережі залізниць, освоєння й меліорація сільськогосподарських угідь і вирощування зернових".

"Україна вважає Лівійську Джамахірію не тільки перспективним партнером, але й однією з провідних країн Африки - "Північними воротами" цього континенту", - підкреслив президент України.

Разом із тим, Кучма відзначив, що реалізація цих задач вимагає значних зусиль, насамперед, у напрямку подолання бідності, підвищення рівня освіти, розвитку економіки, соціальної сфери країн континенту.

"Наша країна готова надати посильну допомогу в практичній реалізації цих задач. Переконаний, що технології, висококваліфіковані фахівці, знання й досвід української сторони в поєднанні з лівійськими інвестиційними можливостями й авторитетом в Африці будуть сприяти росту добробуту країн Африканського союзу", - підкреслив український лідер.

Кучма в ході візиту в Лівію відвідав Музей історії цієї країни.

Кучма зробив запис у Книзі почесних гостей музею: "Із щирим інтересом ознайомився з експозицією музею. Велика культура й історична спадщина вашої країни, неперевершені зразки стародавньої цивілізації є запорукою світлого майбутнього й упевненого руху Лівійської Джамахірії".

Кучма відвідав Музей-резиденцію лідера Лівійської революції ("Будинок нескореності"). Тут у Книзі почесних гостей він написав: "Смуток і скорботу викликають трагічні події 1986 року, які потягнули людські безневинні жертви. Глибоко співчуваю лівійському народу, його лідеру - полковнику Каддафі, на чию долю випав важкий іспит. З побажанням миру, щастя й прогресу лівійському народові".

Інтерфакс-Україна

P.S. від УП. Як відомо, лідер Лівії Муаммар Каддафі визнав причетність лівійського уряду до одного з найгучніших терактів – вибуху американського літака над шотландським містом Локербі в 1988 році. У результаті цього теракту загинули 270 чоловік.

Після визнання факту причетності до теракту, виплати компенсацій та відмови від підпомоги тероризму міжнародна спільнота погодилася зняти санкції з Лівії.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:51
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку - Міноборони
23:12
У Білому домі розповіли, чому США передали Україні ракети ATACMS ще у березні
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
21:42
Україна і Португалія почали переговори про гарантії безпеки
21:33
Усіх абонентів у Києві, Одесі та Хмельницькому заживили, у Харкові діють обмеження – Міненерго
Усі новини...