Ющенко покликав Мороза грати в команді. Мороз поставив умову

Неділя, 12 жовтня 2003, 15:29
Лідер СПУ Олександр Мороз закликав "Нашу Україну" скористатись слабкістю влади і провести політичну реформу до президентських виборів 2004 року.

Виступаючи на з`їзді партії "Реформи й Порядок", Мороз підкреслив, що ініціювали проведення політичної реформи не провладні сили, а саме опозиція. "Влада лише імітує політичну реформу. Вона хоче залишити все як є".

Водночас, Мороз зауважив, що тим фактом, що сьогодні провладні політичні сили намагаються "перехопити" процес проведення політичної реформи, необхідно скористатись.

За словами лідера соціалістів, не потрібно обманювати себе, що, залишивши існуючу систему влади, навіть при іншому її персональному складі, щось зміниться в Україні: "Це може вдатися, а може і не вдатися".

Мороз підкреслив, що демократичні сили повинні зробити все, щоб забезпечити демократичні перетворення в державі саме тепер.

Починати, на думку Мороза, необхідно з переходу до виборів на пропорційні системи, в тому числі і на місцевому рівні, щоб уникнути використання адміністративного ресурсу. Щоб не було ситуації, коли на місцях, де блок "Наша Україна" переміг із 70%, "хазяйнують об`єднані соціал-демократи, і регіони (Партія регіонів), яких там навіть не знають".

Мороз підкреслив, що все необхідно зробити до президентських виборів - "поки хитка влада, поки вона шукає, яким чином обдурити суспільство і політичні сили".

Він додав, що необхідно використати цю обставину, тим більше, що і у парламентської більшості немає єдності - "вона (більшість) тримається на шантажу й терорі".

Мороз висловив думку, що після цього можна говорити і про об`єднання демократичних сил. Він також привітав ідею створення єдиної правоцентристської партії.

Він висловив думку, що партію необхідно будувати на основі принципів ПРП, зауваживши, що змінені сьогодні положення програми партії багато в чому співпадають з ідеями соціалістів.

Водночас, на переконання Мороза, у найближчому майбутньому не потрібно акцентувати увагу лише на правоцентристській ідеї, оскільки сьогодні в країні переважають лівоцентристські ідеї. Він переконаний, що необхідно розробити "якусь інтегральну ідею".

Лідер СПУ також говорив про необхідність об`єднання демократичних лівих і правих сил, зауваживши, що ліві і праві сили сьогодні відповідальні за долю суспільства. На цьому, висловив впевненість Мороз, і буде знайдено порозуміння між різними політичними силами.

Там же на з'їзді ПРП Віктор Ющенко заявив, що наступні президентські вибори в Україні – "це як ніколи командна гра".

Ющенко сказав, що сьогодні в Україні діє "кримінальна влада", яку необхідно змінювати. Він зауважив, що всім не подобається, що ця влада "є, по-суті, організатором тіньової економіки", що декілька провладних українських родин мають 50% національного багатства України, а пенсіонери отримують лише 47 грн. пенсії.

За словами Ющенка, всім не подобається, що ця влада "замінила свободу слова на темники СДПУ(О), а демократію - на режим кланової диктатури".

Він назвав брехнею заяви деяких високих посадовців, що влада сьогодні сильна як ніколи –"це велика брехня, ця влада не сильна, їй бракує головного, її не підтримує, їй не довіряє українська громадськість, владу не поважають наші сусіди, наші партнери. Звідси виникає ЄЕП, виникає тема острова Тузла, відношення до Конституції, як до дівчини за викликом".

Ющенко сказав, що є одна форма перемоги над цією владою - це консолідація всіх демократичних сил. Він підкреслив, що жодна політична сила самостійно не може змінити ситуацію.

Він сказав, що єдина умова перемоги - це створення спільного виборчого блоку всіх демократичних сил, злагоджені дії, спільна програма та єдиний кандидат, "це - основна суть".

Ющенко також зазначив, що основною умовою перемоги на парламентських виборах у 2006 році, які, на його переконання, відбуватимуться на пропорційній системі, є створення єдиної партії європейського зразка з усіх демократичних сил.

Ющенко заявив в інтерв'ю журналістам, що головним противником демократичних сил на президентських виборах 2004 року буде не кандидат від діючої влади, а "нечесні й недемократичні вибори". Так Ющенко прокоментував нещодавню заяву прем`єра Віктора Януковича, що він може бути єдиним кандидатом у президенти України від влади.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:06
На Полтавщині ТЦК звернулися в поліцію: просять доставити близько 30 тисяч людей до військкоматів
17:05
"Спроба покращити імідж": Комісію ООН з прав жінок очолила Саудівська Аравія
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
Усі новини...