НАЙВАЖЛИВІШИЙ КРОК ДЛЯ УКРАЇНИ – ВІДХІД КУЧМИ В 2004, вважає радник Рейгана

Понеділок, 13 жовтня 2003, 10:47
Вашингтон мав би підтримати європейський напрямок нафтогону "Одеса-Броди", яке зменшило б залежність України від російської нафти, диверсифікувало б її постачання до Польщі й особливо Німеччини й дало б вихід у Європу казахстанській нафті.

Про це пише в п'ятницю колишній радник із національної безпеки США (за президента Роналда Рейгана) Роберт МакФарлейн у статті з назвою "Як не дати спокусити Київ" у європейському виданні американського ділового щоденника "Вол Стріт Джорнал", повідомляє радіо "Свобода".

На думку автора, Сполучені Штати мають підтримати Україну конкретними кроками, щоб не зашкодити її демократичному майбутньому.

Поміж Росією й колишніми радянськими республіками розігрується драма, дуже важлива для Заходу: вона може визначити, чи виживуть ці нові незалежні країни як суверенні держави, орієнтовані на демократію й свободу, чи їх знову втиснуть у залежність від Росії. І найінтенсивніша ця боротьба саме в Україні, вважає МакФарлейн.

Він вважає також, що єдиний економічний простір чотирьох країн СНД свідчить про відверте прагнення Росії привести ці країни до більш політично організованих взаємин із Москвою.

На його думку, погляд на останні події дає достатньо свідчень, що Україна нарешті твердо вирішила повернутися до Заходу загалом і до США зокрема, сподіваючись, що надана у відповідь підтримка допоможе їй встояти перед тиском зі Сходу.

У цьому автора пересвідчує і залучення України до врегулювання в Іраку, і її увага до багатьох галузей, де необхідні реформи: від поліпшення захисту інтелектуальної власності до прагнення вступити до Світової організації торгівлі.

А чи не найвиразнішим вчинком стане величезний, принципово важливий крок до демократії як норми в Україні, коли через рік, після виборів, відійде з посади нинішній президент України, наголошує американський аналітик.

Україна хоче бути західною країною, але потребує допомоги, пише він. І, на думку автора, адміністрація президента США Джорджа Буша мала б допомогти і скасуванням обмежувальної поправки Джексона-Веніка, і підтримкою інвестиціям в Україні.

Також, пише МакФарлейн, США та їхні союзники в Європейському союзі дуже зацікавлені в тому, щоб не дати спокусити Україну й інші колишні радянські держави повернутися назад до орбіти Росії.

Настав час відповісти на добру волю України конкретною підтримкою, закликає аналітик. Бо якщо цього не зробити, тиск із боку Москви може виявитися завеликим, і, за його словами, "ми втратимо історичну можливість утвердити демократичне майбутнє України".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування