Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тігіпко – проти влади Медведчука і законопроекту Гавриша

Понеділок, 13 жовтня 2003, 11:38
Лідер "Трудової України" Сергій Тігіпко серед головних задач політреформи називає урізання повноважень адміністрації президента.

В інтерв'ю "Київському телеграфові" серед ключових питань політреформи Тігіпко назвав: "Перегляд повноважень, якими сьогодні володіє адміністрація президента. Можливо, доцільно деякі з них передати урядові".

Також Тігіпко за "конституційну легітимізацію" парламентської більшості, його впливів на формування уряду і затвердження прем'єра.

Крім цього, Тігіпко за підпорядкованість Кабінетові міністрів усіх керівників вертикалі виконавчої влади.

У той же час він за те, щоб "на час реалізації реформи" президент залишався "сильною фігурою". "Принаймні, у нього повинно бути право розпускати парламент".

"Якщо така реформа буде проведена, то вже буде неважливо, як обирати президента: всенародно або в парламенті. Головне — створити реальний баланс влади", - відзначив Тігіпко.

Однак Тігіпко додав, що проти норми про обрання президента в 2004 році у Верховній Раді.

"У цьому випадку з'явиться надзвичайно багато дорікань. Мовляв, як може "старий" парламент займатися виборами нового президента, якщо частина депутатів одержали свої мандати завдяки адміністративній підтримці?", - відзначив Тігіпко.

"На мій погляд, спочатку необхідно прозоро провести виборчу кампанію у Верховну Раду. А вже новий склад парламенту має повне право приймати рішення про спосіб обрання глави держави", - додав Тігіпко.

Як відомо, члени парламентської більшості зареєстрували законопроект змін Конституції, що передбачає продовження повноважень нинішньої Верховної Ради до осені 2007 і обрання президента в парламенті вже в 2004.

Тігіпко, говорячи про систему виборів нової Верховної Ради, запропонував "повернутися до напрацювань, які я обговорював у свій час з лідером соціалістів Олександром Морозом і главою КПУ Петром Симоненком". "25% депутатів обираються по мажоритарних округах, але висуваються партіями, а 75% — на пропорційній основі. Це був би розумний компроміс".

Говорячи про можливе об'єднання "Трудової України", Партії промисловців і підприємців, Аграрної партії і депутатської групи "Народний вибір", Тігіпко відзначив, що "якихось активних переговорів з приводу формування Аграрно-промислового союзу сьогодні не ведеться".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування