Прикордонники на Тузлі живуть в пансіонаті та мають пункти відпочинку

Понеділок, 13 жовтня 2003, 12:51
Голова Державної прикордонної служби України генерал-полковник Микола Литвин підписав наказ про створення на острові Тузла прикордонної застави замість прикордонного поста.

Як повідомили агентству УНІАН у відділі з питань взаємодії зі ЗМІ та зв'язків з громадськістю Державної прикордонної служби України, Микола Литвин та заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони України Петро Шатковський відвідали острів Тузла.

Метою поїздки була необхідність особисто розібратися в ситуації на місці та перевірити, як організовано охорону державного кордону в цьому районі.

На нараді, що відбулася на острові з керівним складом Азово-Чорноморського регіонального управління та прикордонного поста "Тузла", було підкреслено, що прикордонники ні в якому разі не повинні давати підстави для втягування себе в міждержавні політичні непорозуміння.

Тому, незважаючи на подальший розвиток ситуації, українські прикордонники не застосовуватимуть зброю при затриманні порушників державного кордону на цій ділянці.

Але це не означає, що вони будуть сторонніми спостерігачами: у них і так достатньо сил, засобів та навичок проведення силових операцій та затримань в будь-яких умовах. На нараді був скоригований план оперативно-службової діяльності при різних варіантах розвитку ситуації.

Як повідомили у Держприкордонслужбі, "прикордонники прийшли на острів надовго".

Новий підрозділ поки тимчасово розташувався в одному з місцевих пансіонатів, створені декілька пунктів відпочинку для прикордонних нарядів. Тільки за останні два тижні сюди надійшло шефської допомоги більш ніж на 250 тис. грн.

Станом на 7.00 13 жовтня російською стороною вже збудовано 2624 м греблі. До лінії, що позначає державний кордон України, залишилось 1228 м, повідомили у Держприкордонслужбі.

Як повідомлялося, будівництво греблі в Керченській протоці від Таманського півострова у бік міста Керч для з'єднання з українським островом Тузла розпочалось 29 вересня ц.р. За інформацією російської сторони, будівництво греблі проводить Темрюкський район Краснодарського краю за ініціативою місцевої влади.

30 вересня МЗС України надіслало офіційну ноту зовнішньополітичному відомству Росії з проханням роз'яснити цю ситуацію. У ноті українська сторона акцентувала увагу на тому, що робота здійснюється в прикордонній зоні і має бути узгоджена з обома країнами. 6 жовтня міністр закордонних справ Росії Ігор Іванов під час зустрічі зі своїм українським колегою Костянтином Грищенком заявив, що роботи з будівництва греблі не порушуватимуть існуючих договірних зобов'язань РФ і України.

Голова Державної прикордонної служби України генерал-полковник Микола Литвин є молодшим братом спікера Верховної Ради Володимира Литвина.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування