Польща обіцяє стати хорошим адвокатом України

Понеділок, 13 жовтня 2003, 13:21
Польща підтримує вступ України в Європейський Союз і сподівається, що чергове розширення ЄС навесні 2004 року буде сприяти євроінтеграції України і не відіб'ється негативно на українсько-польських відносинах.

Про це заявив маршалок (спікер) польського Сейму Марек Боровський (Marek Borowski), виступаючи в понеділок у Києві на відкритті сесії парламентської асамблеї України й Польщі.

"Поляки дуже зацікавлені в тому, щоб наші добросусідські відносини з Україною були довгостроковими. Ми не хочемо, щоб це (розширення ЄС) відокремило нас від України, але щоб це було імпульсом для того, щоб Україна також ввійшла в західні структури", - сказав Боровський, ще раз завіривши присутніх, що "Польща зацікавлена в тому, щоб не будувати ніяких розподільних ліній".

Польський спікер підкреслив, що після свого приєднання до Євросоюзу Польща буде брати активну участь у створенні такої політики ЄС, "яка була б спрямована на нове добросусідство".

"Польща завжди підтримувала європейську орієнтацію політики України, і ми будемо хорошими адвокатами, і будемо також сприяти в тому, щоб Євросоюз розширювався на Схід", - сказав Боровський.

При цьому він підкреслив: "Ми розуміємо, що перед жодною європейською країною шлях у ЄС не повинен бути закритий, і ми не хочемо, щоб двері закривалися перед Україною".

У свою чергу, виступаючи на відкритті сесії асамблеї, голова Верховної Ради України Володимир Литвин відзначив, що Польща й Україна "повинні все зробити, щоб межі Євросоюзу не розділили наші народи, щоб ми не спостерігали таких явищ, що ми маємо в останні дні, як блокування пунктів пропуску". [У західних областях України спостерігалося блокування пунктів пропуску на українсько-польському кордоні місцевими жителями, що протестують проти уведення візової системи].

У цьому зв'язку український спікер висловив здивування, озвучивши думку, що "створюються штучні, по суті, умови для того, щоб могли вільно пересуватися люди", відзначивши також, що "це одна з болючих проблем, про які ми повинні говорити".

На завершення свого виступу Литвин висловив упевненість, що Україна "повинна бути лише в європейському будинку, і там ми отримаємо толерантне відношення до себе, як до держави, ім'я якій - Україна". У цьому зв'язку, відзначив український спікер, питання обміну досвідом у напрямку євроінтеграції "є також проблемою номер один для України".

У той же час віце-спікер Верховної Ради України, співголова міжпарламентської асамблеї України й Польщі Олександр Зінченко відзначив на відкритті асамблеї її важливу роль у поглибленні двостороннього українсько-польського співробітництва.

Одне з головних завдань асамблеї - "знайти загальні підходи і загальне бачення євроінтеграційних процесів, допомогти обом нашим державам використовувати переваги розширення ЄС, мінімізувати можливі негативні наслідки (розширення Євросоюзу) для нашого двостороннього співробітництва", - сказав Зінченко.

Парламентська асамблея України й Польщі створена з метою здійснення моніторингу стану двосторонніх відносин і співробітництва, вироблення спільних підходів до адаптації національних законодавств двох країн відповідно до нормативних актів ЄС, а також для активного продовження українсько-польського діалогу на всіх рівнях, обміну досвідом і надання практичної допомоги по створенню механізмів забезпечення євроінтеграційного курсу України.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування