"Бєспрєдєл" Росії повинні зупинити США і Європарламент. У разі загострення – НАТО

Понеділок, 13 жовтня 2003, 15:02
Глава парламентського комітету з євроінтеграції Борис Тарасюк звернувся до Європарламенту у зв'язку з діями Росії навколо острова Тузла.

"Європарламент має бути проінформований про одну з небезпек, яку тягнуть безвідповідальні дії російської сторони. Це укладається в контекст обговорень, які ми маємо у форматі комітету з міжпарламентського співробітництва", - сказав Тарасюк в інтерв'ю журналістам після презентації журналу "ЄвроАтлантика".

За його словами, він звернувся з листом до співголови комітету співпраці між Верховною Радою і Європарламентом Яна Вірсми.

Тарасюк не береться прогнозувати, яка може бути реакція Європарламенту. "Він може ініціювати відповідну реакцію у формі резолюції Європарламенту. Чи це питання може бути порушено на саміті Росія-ЄС. Чи це питання може постати в контактах Європарламенту з російськими колегами", - зазначив депутат.

Він сказав, що "жодної критики не витримують" заяви офіційної Москви, що ці події навколо Тузли ініційовані на рівні місцевої влади Краснодарського краю.

Тарасюк підтримав дії української влади у зв'язку з подіями навколо Тузли, але назвав їх "мінімально можливими".

Тарасюк нагадав, що Україна може звернутися до США у разі появи небезпеки – це дозволяє підписаний у 1994 Меморандум про гарантування національної безпеки України у зв'язку з приєднанням до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Також Тарасюк вважає, що питання Тузли може бути винесено на Раду безпеки ООН.

Присутній на презентації журналу "ЄвроАтлантика" екс-міністр оборони України Костянтин Морозов сказав, що "особливі стосунки з НАТО" дозволяють Києву у випадку загострення ситуації звернутися до консультативно-кризового комітету НАТО.

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування