Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Кузьмука склероз – він звинувачує Марчука у своїх гріхах

Понеділок, 13 жовтня 2003, 15:13
Екс-міністр оборони України, народний депутат Олександр Кузьмук різко критикує кадрову політику оборонного відомства і називає закономірністю вибухи на військовому складі в Артемівську Донецької області.

"Позиція Міністерства оборони - чим більше звільнити, тим буде краще й організованіше - є помилковою. Нова команда працює близько 4-х місяців, а ми дійшли до того, що вже вибухають склади. Це - не реагування на обстановку, адже питання про безпеку складів ставиться щорічно.

Тому те, що трапилося в Артемівську - це абсолютно волаюча, але цілком закономірна подія", - сказав Кузьмук у понеділок в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Мотивуючи своє висловлення про те, що трапилося і є "закономірним випадком", екс-міністр висловив думку, що в Міноборони "сьогодні не ставиться конкретних задач". "Сьогодні треба організувати роботу Міністерства оборони, що ще не організована", - підкреслив він.

Кузьмук висловився за безумовне виконання національної програми по утилізації озброєнь і боєприпасів, інших програм, "які не виконуються і які сьогодні мало кого цікавлять". Депутат також нагадав про існування відповідного указу президента, що був прийнятий на підставі висновків засідання Ради національної безпеки й оборони України восени минулого року. "Але уряд нічого не зробив. І тепер, як завжди, стрілочників шукають в армії. Це невірно", - зазначив депутат.

При цьому екс-міністр вважає невмотивованим аргумент уряду про те, що для виконання згаданих програм недостатньо фінансування. "Якщо є указ президента, уряд має знайти можливості профінансувати це найважливіше завдання. Я неодноразово заявляв і на засіданні уряду, і на комітеті, що ми граємо з вогнем. От лихо і прийшло", - підкреслив Кузьмук.

У зв'язку з цим депутат вважає за необхідне "нікого не страчувати і голови не знімати, а провести масову інвентаризацію складів, обстежити їх на предмет пожеж, вибухонебезпечності, ужити додаткових заходів, чітко спланувати і почати ліквідацію тих баз, що найбільш небезпечні".

Як повідомлялося раніше, 10 жовтня на території складу військової техніки А 0621 Міністерства оборони України в Артемівську сталася пожежа, у результаті якої самоліквідувалися боєприпаси 10 з 17 сховищ складу. В наслідок вибухів осколкові поранення одержала 15-літня дівчина, один військовий був контужений.

За словами тимчасово виконуючого обов'язки начальника штабу озброєння Збройних сил України Валерія Бойкова, причиною події стали зварювальні роботи на військових складах, що з метою розкрадання металу організували два прапорщики.

49-літній Кузьмук очолював Міністерство оборони України з 11 липня 1996 року по 24 жовтня 2001 року. Навесні 2002 року обраний народним депутатом в одномандатному виборчому окрузі в Миколаївській області. У Верховній Раді працює в комітеті з питань національної безпеки й оборони. Член фракції партій промисловців і підприємців і "Трудова Україна".

За той час, коли він очолював Міноборони, відбулося три резонансних НП за участю військових.

27 липня 2002 року під час показових польотів у Львові упав літак СУ-27УБ, унаслідок чого загинули 77 чоловік. Правда тоді Кузьмук був у відпустці, а його обов'язки виконував начальника Генштабу ВСУ - перший заступник міністра оборони Петро Шуляк, пізніше звільнений. Сам Кузьмук тоді подавав рапорт про відставку.

4 жовтня 2001 року пасажирський лайнер Ту-154 авіакомпанії "Сибір", що здійснював рейс Тель-Авів-Новосибірськ, був збитий над акваторією Чорного моря українською ракетою в ході навчань сил ВВС і ПВО України. На борту лайнера знаходилися 66 пасажирів і 12 членів екіпажа. Усі вони загинули.

20 квітня 2000 року в результаті влучання ракети класу "земля-земля" у житловий будинок у Броварах під Києвом загинули 3 осіб, п'ятеро одержали травми. Ракета була випущена в ході навчань на полігоні в Чернігівській області.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
22:35
Tesla витратить 500 мільйонів доларів на розширення мережі зарядних станцій
Усі новини...
Реклама: