Тарасюк каже, що в Брюсселі вирішили: Україна гірше за Росію

Понеділок, 13 жовтня 2003, 17:58
Глава парламентського комітету з євроінтеграції Борис Тарасюк вважає, що нещодавній саміт "Україна-ЄС" у Ялті не приніс очікуваних результатів.

"Ми не почули згоду надати Україні статус країни з ринковою економікою", - сказав Тарасюк на прес-конференції у понеділок, зазначивши, що рішення на користь України очікувалося в Києві перед самітом.

"ЄС надав Росії цей статус минулого року. Економіка України мало відрізняється від економіки Росії. Тому виглядає дивно, що Росії цей статус надали, а Україні – ні", - сказав також він.

"Це б не призвело до напливу інвестицій, але мало б політично-моральний вплив", – зазначив Тарасюк.

За словами Тарасюка, "ЄС тягне з наданням статусу, посилається на технічну складову". Але, на його думку, "ідеться про політичне рішення" не надавати Україні цей статус.

Водночас він сказав, що ненадання статусу ринкової економіки "напряму не впливає на питання вступу до СОТ".

Другим очікуванням із боку України, яке не відбулося, Тарасюк назвав те, що не вдалося перевести взаємини з ЄС в укладення угоди про асоціацію. "На жаль, керівництво ЄС було не готове до цього", - сказав він.

"Доти, поки українське керівництво демонструватиме непослідовність у зовнішній політиці, декларуючи відносини з ЄС і створюючи ЄЕП, ми навряд чи можемо очікувати на серйозні зрушення у відносинах з ЄС", - зазначив Тарасюк.

Борис Тарасюк був міністром закордонних справ України у 1998-2000 роках.

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...