"Впрост": відхід Кучми призведе до громадянської війни між олігархами

Вівторок, 14 жовтня 2003, 11:13
Польський щотижневий журнал "Впрост" ("Wprost") у номері за вівторок публікує статтю під назвою "Кучмократія" з підзаголовком "Відхід нинішнього президента України започаткує громадянську війну між олігархами".

Стаття починається із описання інциденту, коли президент Леонід Кучма на зауваження української журналістки, що в Україні панує начебто демократія, відповів, що всім добре відомо, що в Україні насправді – плутократія, повідомляє радіо "Свобода".

"Кучма має підстави для нервувань ,- пише "Впрост", - він бо опинився у ситуації, в якій чотири роки тому був президент Росії Єльцин. А за рік закінчуються повноваження Кучми, і президент не хотів би проводити пенсію, пояснюючи, як він і його родина здобули маєток, який оцінюють у мільярди доларів".

Однак автори статті зазначають, що майбутні вибори непокоять не лише Кучму. Український президент стежить за тим, щоб у боротьбі за владу та гроші олігархи не знищували один одного. Тому найбагатші українці хочуть знати, кому після нього дістанеться влада.

Більшість олігархів схиляються, за даними журналу, до варіанту збереження "статусу кво", тобто впровадження змін до української Конституції так, щоб Кучму можна було обрати на третій президентський термін.

Разом з тим олігархи намагаються зібрати якнайбільше сил і союзників, щоб у випадку чого гарантувати собі недоторканність.

Першим етапом цієї кампанії, як вважає авторитетний польський щотижневик, є боротьба за контроль над Інгулецьким гірничо-збагачувальним комбінатом, котрий забезпечує сировиною третину ринку металургійної промисловості. На ній олігархи заробляють найбільші гроші. "Новий володар Інгулецького комбінату буде диктувати умови всьому металургійному промислові і здобуде перевагу над конкурентами," – пише "Впрост".

Кучма створив систему, при якій поділ впливів є зрозумілим і тому не доходить до загрозливих для стабільності системи "злетів та падінь" олігархів. Саме членам президентської більшості у парламенті України журнал приписує вираховування того, скільки можна заробити на рік, контролюючи державні структури. Відтак тепер цей рахунок є головним чинником формування складу коаліційного уряду в Україні.

Як приклад порушення цього паритету журнал наводить історію протистояння між бізнесовими партнерами, співвласниками кількох українських енергетичних підприємств: Костянтином Григоришиним і Віктором Медведчуком.

Конфлікт із залученням міліції виник тоді, коли Кучми не було в Україні, пише журнал. Відразу ж після його повернення в Київ він зумів примирити пересварених партнерів, а кримінальну справу закрили, так і не з'ясовуючи питання нелегальної зброї та наркотиків, котрі начебто міліція знайшла у Григоришина.

"Цей приклад демонструє, чому найбагатші українці більш, ніж пролетарського гніву опозиції, бояться колег-олігархів і того, як поведуться конкуренти, коли не стане арбітра", – підсумовують автори статті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування