Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МЗС захистить українських моряків від американців

Вівторок, 14 жовтня 2003, 12:59
Лідер блоку "Наша Україна" Віктор Ющенко, прем'єр країни Віктор Янукович і лідер Комуністичної партії Петро Симоненко, відповідно до опитування громадської думки, проведеного Національним інститутом стратегічних досліджень (НІСД), мають найбільші шанси на перемогу в президентських виборах у 2004 році.

Про це повідомив на прес-конференції у вівторок у Києві директор НІСД, радник президента країни Анатолій Гальчинський.

Коментуючи результати опитування, проведеного 20-30 вересня (1600 респондентів по всій країні), Гальчинський відзначив, що ці дослідження підтвердили можливість обов'язкового проведення другого туру президентських виборів.

При цьому перспективи Януковича на перемогу у виборах будуть залежати від того, чи зможе він вийти в другий тур. "Якщо йому вдасться це зробити, то його позиції будуть не слабкіші, ніж у Віктора Ющенка або Петра Симоненка", - упевнений Гальчинський.

Відповідно до опитування, шанси Ющенка на перемогу в президентських виборах збільшилися з 22,5% у травні до 27,9% у вересні, Януковича - відповідно з 11,3% до до 21,7%, Симоненка - з 6,4% до 11,9%.

У вересні шанси на перемогу в президентських виборах інших кандидатів опитані оцінили: лідера СДПУ(О), голови адміністрації президента Віктора Медведчука - 4,3%, лідера Соціалістичної партії України Олександра Мороза - 2,8%, лідера блоку Юлії Тимошенко - 2,3%, лідера партії "Трудова Україна", голови Національного банку України Сергія Тігіпка - 1,3% і голови Верховної Ради України Володимира Литвина - 1,3%.

Не відповіли на дане запитання - 22,9% опитаних.

Гальчинський вважає, що на сьогодні рейтинг Януковича формує в першу чергу його діяльність на посаді прем'єра, однак можливе відсторонення його від цієї посади надалі ніяк не вплине на рейтинг.

Гальчинський також відзначив, що в українському суспільстві намітилися ознаки політичної структурованості. За його словами, структуризація українського суспільства дедалі більше здобуває ознаки класичної трисегментної структуризації, хоча це ще і не остаточне розміщення сил.

Так, уже чітко визначене праве крило, що займає блок Віктора Ющенка "Наша Україна". Разом з тим, за словами директора НІСД, "ющенківців надзвичайно складно назвати українськими правими".

"Відсутність партій правої спрямованості є одним із серйозних недоліків політичної системи нашої держави", - заявив він.

За словами Гальчинського, центристське крило на сьогодні займає сила, яку можна умовно назвати блоком Януковича, оскільки він має найбільш високий рейтинг серед представників центристського напряму, і головне - "з позитивною динамікою" цього рейтингу.

Директор НІСД при цьому відзначив, що умовний блок Януковича "не є тотожним парламентській більшості, оскільки в ній зараз відбувається процес розмежування". "Де-факто цей процес почався, і проявом його є ставлення до політичної реформи", - вважає він.

У лівому крилі, за словами Гальчинського, "крім традиційних фігурантів Компартії та Соцпартії трохи несподіваним є зближення з відповідними партіями Соціал-демократичної партії (об'єднаної)", про що свідчить спільний проект політичної реформи. "Сам цей факт є досить симптоматичним", - відзначив він.

Відповідно до результатів соціологічного опитування, рейтинг блоку "Наша Україна" зменшився з 24,8% у травні до 21,1% у вересні. При цьому рейтинг Комуністичної партії України виріс з 17,6% до 20,0%, Партії регіонів - відповідно з 0,6% до 7%. У вересні рейтинг СДПУ(О) становив 5,6%, СПУ - 3,6%, блоку Тимошенко - 3,3%, Всеукраїнського об'єднання "Жінки за майбутнє" - 2,6%, Партії промисловців і підприємців - 2,0%, Прогресивної соціалістичної партії України - 1,7%, партії "Трудова Україна" - 1,4 %, Партії Зелених України - 1,2%, Аграрної партії - 0,3%, Народно-демократичної партії - 0,1%.

Опитування проводилося з 20 по 30 вересня серед 1,6 тис. респондентів у всіх регіонах України.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...