Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Верховна Рада поставила Росії ультиматум щодо Керченської протоки

Вівторок, 14 жовтня 2003, 14:36
Верховна Рада України у вівторок ухвалила звернення до Ради Федерації та Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації з приводу подій у Керченській протоці.

За відповідне подання проголосували 250 народних депутатів.

У зверненні говориться, що "Верховна Рада України з глибокою стурбованістю сприйняла повідомлення про те, що Російською Стороною в односторонньому порядку проводяться широкомасштабні роботи з будівництва в Керченській протоці дамби з метою приєднання частини української території (о. Коса Тузла) до російського берега Таманського півострова".

Наголошується також, що такі дії Російської Сторони потенційно загрожують недоторканності державного кордону України.

"Ми стурбовані розвитком подій, оскільки згадане будівництво суперечить нормам міжнародного права, а також основним положенням Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Російською Федерацією та Договору про українсько-російський державний кордон, процес ратифікації якого вже розпочався", - говориться у зверненні.

Депутати наголошують, що в разі, якщо Російська сторона перенесе будівництво дамби на українську територію, це з погляду міжнародного права безумовно буде означати порушення державного кордону, суверенітету й територіальної цілісності України, що, в результаті, дестабілізує українсько-російські відносини.

"За умови такого розвитку подій Верховна Рада буде змушена звернутися до відповідних міжнародних організацій, а також до парламентів ядерних держав, які у зв’язку з приєднанням України в 1994 році до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї надали Україні відповідні гарантії безпеки", - говориться у зверненні.

"В наших спільних інтересах - вирішувати проблеми українсько-російських відносин в умовах співробітництва, довіри та взаємної поваги, збереження традиційно дружніх зв’язків між нашими народами", - підсумовують депутати.

Проект відповідної постанови внесли на розгляд Верховної Ради народні депутати Осташ, Гавриш, Матвієнко та Сташевський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування