Марчук: у донецьких вибухах винне нехлюйство Збройних сил

Вівторок, 14 жовтня 2003, 18:15
Міністр оборони України Євген Марчук заявляє, що причиною пожежі на військових складах в Артемівську (Донецька область) стала безконтрольність і нехлюйство, порушення дисципліни в Збройних силах країни.

Про це голова оборонного відомства заявив у вівторок у Києві в інтерв'ю журналістам після спеціальної наради в Кабінеті міністрів України, на якій розглядалося це питання.

Пожежа в Артемівську відбулася "у результаті злочинних дій військових разом із цивільними, які стали можливими в результаті безконтрольності та нехлюйства і внаслідок порушення дисципліни", - підкреслив він.

Марчук підтвердив інформацію про те, що злочин вчинили два прапорщики й цивільна особа. "Як з'ясувалося пізніше, вони (військові) раніше робили подібне кілька разів", - підкреслив він, додавши, що на даний час правоохоронними органами всі троє затримані.

Характеризуючи в цілому ситуацію, міністр розповів, що коли старший прапорщик спробував провести на територію складу цивільну особу, що мала з собою газозварювальний апарат, вартовий їх не пропускав.

"Старший прапорщик зателефонував начальникові по мобільному телефону, і той наказав передати трубку вартовому для того, щоб той їх пропустив - це організована група", - підкреслив він.

Він також уточнив, що зловмисники дійсно різали на металобрухт рейки від залізничних під'їзних колій до сховищ складу, яких нараховується 18.

На думку Марчука, недостатнє фінансування збройних сил ніяк не пов’язане з цією подією. "Спрацювало те, що накопичувалося роками. Це зробили військові, котрі вважали, що все пройде безкарно", - заявив він, тим самим спростувавши заяву екс-міністра оборони Олександра Кузьмука про те, що основною причиною випадку є недостатнє фінансування.

Марчук підкреслив, що наслідки даної події є важкими. "Знищено багато боєприпасів, є руйнування - вибиті вікна в приміщеннях і будинках, уже не говорячи про моральний збиток", - підкреслив він.

Міністр високо охарактеризував заходи, вжиті керівництвом міста й області, підрозділами Міністерства з надзвичайних ситуацій і Міністерства оборони, завдяки чому вдалося уникнути людських жертв.

Він підкреслив, що за межами складів виявилося 252 вибухонебезпечні предмети. "Вони просто могли потрапити в людину, не говорячи про те, що могли вибухнути", - сказав міністр, додавши, що відсутність жертв - це щаслива випадковість.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...