Українським контрабандистам дадуть грошей і відправлять з Іраку додому

Середа, 15 жовтня 2003, 11:01
Тимчасова адміністрація Іраку ухвалила рішення виплатити членам екіпажу танкера "Навстар-1", затриманого в Іраку за обвинуваченням у контрабанді дизельного палива, заборгованість по зарплаті за вересень-жовтень поточного року, а також забезпечити їхнє відправлення літаком на батьківщину.

Про це повідомив у середу глава прес-служби українського зовнішньополітичного відомства Маркіян Лубківський.

За його словами, повернення членів екіпажу в Україну планується 16-17 жовтня.
МЗС України доручив українському посольству в Кувейті оперативно вирішити з зовнішньополітичним відомством цієї країни питання видачі в'їздних віз у Кувейт членам екіпажу судна і супроводжувати їх у місто Ель-Кувейт, відкіля українці вилетять на батьківщину.

Лубківський також повідомив, що адвокат української сторони вже підготував апеляцію у Верховний суд Іраку на рішення про засудження до 7 років позбавлення волі капітана "Навстар-1" і його старшого помічника.

Як повідомляло агентство, іракський суд у понеділок засудив до 7 років позбавлення волі двох громадян України - капітана танкера "Навстар-1" Миколу Мазуренка і його помічника Івана Сощенка, що були арештовані в серпні за обвинуваченням у спробі контрабандного вивозу 3,5 тисяч тонн палива. Суд зобов'язав кожного з них також сплатити штраф у розмірі $1,2 млн.

Українці під час судового процесу не визнавали себе винними в контрабанді дизельного палива і заявляли, що виконували доручення судновласника - компанії "Навстар" (Об'єднані Арабські Емірати). У МЗС України вважають рішення суду "невідповідним реальному станові справ" і виступають "проти його надмірної політизації й перетворення в показовий процес".

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...