Конфлікт навколо Тузли не буде розв'язано ще два тижні

Середа, 15 жовтня 2003, 11:23
Глава МЗС Росії Ігор Іванов підтвердив, що 30 жовтня в Києві відбудеться його зустріч з міністром закордонних справ України Костянтином Грищенком із проблематики Азово-Керченської акваторії.

"У нас є домовленість з міністром закордонних справ України 30 жовтня провести переговори в Києві спеціально по всій проблематиці Азово-Керченської акваторії", - повідомив Іванов журналістам у вівторок в інтерв'ю, показаному по російському "Першому каналу".

"Ми налаштовані на пошук таких рішень, пов'язаних з Азово-Керченською акваторією, які відповідали б інтересам і Росії, і України. Це наші внутрішні води. Тут ми повинні співпрацювати, а не суперничати", - підкреслив глава російського МЗС.

Раніше на прес-конференції в Києві заступник міністра закордонних справ України Олександр Моцик повідомив, що зустріч глав зовнішньополітичних відомств необхідна, щоб "особисто вирішити проблемне питання, пов'язане з будівництвом дамби з боку РФ до острову Коса Тузла".

Відповідаючи на питання журналістів, є чи в цій справі політичне підґрунтя, Моцик сказав: "Нам не до кінця зрозуміла мета, і на цьому етапі я б не пов'язував це з політикою", - підкреслив він.

Разом з тим представник зовнішньополітичного відомства не виключив того, що дана ситуація може бути пов'язана з роботою над договорами про кордон по Азову і Керченській протоці.

У свою чергу посол України в РФ Микола Білоблоцький заявив у телеінтерв'ю про "дуже велику занепокоєність" української сторони.

"Українська сторона стурбована тим, щоб будівництво дамби не переросло в прикордонний конфлікт. Це найстрашніше і найбільш негативне, що може бути", - сказав дипломат.

У той же час глава Держкомітету у справах охорони державного кордону Микола Литвин, відповідаючи на питання журналістів про готовність прикордонників застосувати зброю на острові Тузла, відзначив, що прикордонники будуть діяти в рамках чинного законодавства. "Ми не готуємося використовувати зброю проти когось, а охороняємо свій кордон", - підкреслив він.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування