Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рубль стане валютою України не в рамках ЄЕП, а після

Середа, 15 жовтня 2003, 14:10
Створення Валютного союзу в рамках Росії, України, Білорусії і Казахстану є наступним етапом після створення Єдиного економічного простору. Про це заявив у середу на прес-конференції в Москві віце-прем'єр РФ Віктор Христенко.

"ЄЕП готує ґрунт для обговорення теми Валютного союзу, але її потрібно обговорювати спеціально, вона не ввійшла в рамки цієї угоди", - сказав Христенко.

За словами віце-прем'єра, забезпечення вільного руху капіталу й узгодження валютно-кредитної політики є невід'ємними елементами Єдиного економічного простору. "Без одного з них простір буде сегментованим й урізаним, побудувати єдиний простір буде не можна", - зауважив заступник голови уряду.

На практиці це буде означати, що на території будь-якої іншої країни-члена ЄЕП капітал з іншої держави-учасника цієї організації буде функціонувати на тих же умовах, що і вітчизняний капітал.

"Сьогодні російський капітал активно присутній в Україні, у тому числі в газовій і нафтовій сфері; на мій погляд, байдуже, з якої саме країни буде надходити капітал, що працює в країнах ЄЕП", - зауважив Христенко.

Узгодження валютно-кредитної політики віце-прем'єр вважає важливим тому, що це фактично буде означати усунення причин для торговельних суперечок, що виникають з ініціативи національних виробників. "Одним з факторів, який провокує появу демпінгу, є і заниження цін на продукцію, а не лише курсові ризики", - відзначив він.

Христенко повідомив, що угода зі створення ЄЕП передбачає використання національних режимів для економічних процесів незалежно від країни, де діє суб'єкт господарства. "Це означає, що національні режими щодо газу, транспорту, електроенергетики будуть надаватися для будь-якого економічного агента в рамках країн ЄЕП", - сказав віце-прем'єр.

Це необхідно, щоб умови конкуренції були однаковими, і під такі самі правила підпадають послуги всіх природних монополій, зазначив Христенко.

Віце-прем'єр РФ також заявив, що немає жодних протиріч економічного характеру між створенням Єдиного економічного простору й поглибленням інтеграції Росії з Європейським Союзом.

"Інтеграція з ЄС не суперечить створенню ЄЕП, тому що інтеграція з ЄС актуальна і для України, і для Росії", - підкреслив Христенко.

Він нагадав, що Росія вже два роки працює над формулюванням завдань по створенню загального економічного простору з ЄС. "Ця робота не суперечить формуванню ЄЕП і інтеграції на пострадянському просторі в цілому", - підкреслив Христенко.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування