Дамба розвалиться після першого шторму. Але росіяни ігнорують запити українців

Середа, 15 жовтня 2003, 15:41
Мер Керчі Олег Осадчий заявляє, що адміністрація міста не отримала відповідь на свої телеграми, направлені на адресу адміністрації Краснодарського краю Росії і Темрюкського району краю. Запити стосувалися будівництва росіянами дамби в Керченській протоці до українського острова Коса Тузла.

На прес-конференції в Керчі Осадчий відзначив, що йому незрозуміла позиція росіян щодо острова, оскільки з російської сторони не було публічних заяв і не надійшла відповідь на телеграми, відправлені на адресу крайової і районної влади.

Мер також повідомив, що міська адміністрація вже підготувала відповідні листи президентам України і Росії, передає Інтерфакс-Україна.

За його словами, ситуація з островом Тузла є політичним питанням, яке повинні вирішувати політики вищого рівня. "Керченський міський голова не має права втручатися в питання, які стоять на політичній арені", - підкреслив Осадчий.

Він також відзначив, що нинішня ситуація назрівала давно, оскільки ще три роки тому козачі організації Краснодарського краю Росії висловили претензії на острів Тузла.

За словами керченського мера, у випадку конфліктної ситуації з островом значних збитків зазнає Керченський морський торговельний порт, якому належить Керчь-Єникальский канал, що є джерелом зборів за проходження судів.

Крім того, на острові функціонує база відпочинку Керченського торговельного порту, де щорічно відпочивають близько 4 тисяч осіб.

Основним питанням у проблемі острова Тузла, за словами Осадчого, є вплив будівництва дамби на екологію, зокрема, на міграцію риби. Однак він вважає, що перший серйозний шторм повністю зруйнує дамбу, тому що споруда не зміцнюється сваями.

Мер Керчі також відзначив, що ситуація навколо острова Тузла не вплинула на обстановку в самій Керчі, багато мешканців якої є вихідцями з Краснодарського краю, мають там родичів, а також працюють у Росії.

Між тим, за рішенням Верховної Ради, на остов Тузла 16 жовтня вирушає група народних депутатів, щоб на місці проаналізувати ситуацію. До складу групи входять Анатолій Матвієнко (БЮТ), Костянтин Ситник (БЮТ), Степан Хмара (БЮТ), Андрій Шкіль (БЮТ), Степан Бульба (СПУ), Віктор Драчевський ("Трудова Україна-ППУ"), Володимир Кафарський (НДП), Віктор Мироненко (КПУ), Ігорь Осташ ("Наша Україна"), Рефат Чубаров ("Наша Україна").

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:35
Франківщина, Черкащина, Київщина й Вінниччина: в ОВА розповіли про наслідки атаки
10:32
Молдова не підтверджує дані про проліт ракет своєю територією під час удару РФ по Україні
10:32
Сирський про "мобілізацію 500 тисяч": Після аудиту ця цифра суттєво зменшена
10:31
Каллас у двадцяту річницю вступу країни у НАТО закликала підтримати членство України
10:22
"Шоколадна" криза набирає оберти: як дефіцит какао у світі впливає на ціни
10:13
У шести областях пошкоджено енергетичну інфраструктуру – Шмигаль
10:09
Укрупнення університетів: міністр Лісовий назвав принципи, якими керується МОН
Усі новини...