Росія використовує "Одеса-Броди" для енергоекспансії

Четвер, 16 жовтня 2003, 11:30
Великий нафтовий бізнес - це насампернед політика, а вже потім гроші, тому не слід дивуватись, що Росія здійснює тиск на Україну, щоб використовувати нафтопровід Одеса-Броди в реверсному режимі та не допустити до магістралі каспійську або туркменську нафту.

Про це заявив в один із менеджерів Бельгійської філії транснаціональної корпрації "ТОТАЛ", який побажав залишитися не названим, в інтерв’ю радіо "Свобода".

"Всім відомо, що нафта з Росії, яку одержує наш нафтопереробний завод у Ротердамі, найгіршої якості серед усіх нафтопостачальників "ТОТАЛу". Російська нафта має величезний вміст сірки та парафіну, тому нам доводиться витрачати чимало коштів не лише на подвійне рафінування, а й на утилізацію відходів. Про це всім відомо, але всі мовчать, щоб не зіпсувати взаємини з росіянами", - говорить менеджер "ТОТАЛу".

"А коли ж в Європу потече легка каспійська нафта, то, звісно, ми відмовимося від російської і купуватимемо нафту каспійську. Тим більше, що її шлях в Європу, якщо буде задіяний нафтопровід Одеса – Броди, а далі - Польща та Німеччина, є значно коротшим, ніж транспортування нафти танкерами через Босфор", - пояснив він.

"Росія готова навіть зазнати збитків і поєднати за свій кошт північну трубу з нафтовим перекачувальним вузлом у Бродах. Тяглість цієї гілки - майже сімсот кілометрів. Це чималі кошти! От чому я кажу, що нафтобізнес - це спочатку політика, а потім гроші", - відзначає менеджер.

Він повідомив також, що фахівці нафтобізнесу помічають, як активно зростає глобалізація російської енергетичної політики, прагнення домінувати в цій сфері й контролювати енергобізнес своїх сусідів, в тому числі й енергобізнес України.

"Стало відомо, що деякі російські нафтокомпанії ведуть переговори з Туреччиною про купівлю двох турецьких нафтопереробних заводів. Росія також домовляється з Румунією про переоблаштування і купівлю нафтового терміналу в морському порті Констанца і в болгарському порті Бургас.

Тому на заході такі мегаплани Росії декого починають турбувати. Малі нафтокомпанії побоюються, щоб ці плани не преретворилися на російську енергоекспансію і не дистабілізували вже усталені комерційні механізми цього економічного сектору", - пояснює менеджер "ТОТАЛу".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування