Українці насправді не хочуть в ЄЕП?

Четвер, 16 жовтня 2003, 15:59
До входження України до ЄЕП на існуючих умовах позитивно ставляться лише 31,3% українців, тоді як негативно – 44,3%.

Такі дані випливають з дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення Інституту відкритої політики, прес-реліз якого було розповсюджено у четвер.

Респондентам пропонувалося відповісти на запитання, чи підтримають вони Угоду про ЄЕП, якщо згідно з нею частина суверенітету України буде передана регулюючому органу, в якому Росія матиме абсолютну більшість голосів і рішення якого будуть для України обов’язковими.

За даними дослідження, супротивники підписання Угоди на зазначених вище умовах переважають її прихильників у Західному (67,3% і 12,7% відповідно), Західно-Центральному (48,3% і 21,6%) та Східно-Центральному (42,9% і 35,4%) регіонах. Навпаки, супротивників менше, ніж прихильників у Південному (31,1% і 38,9%) та Східному (30,8% і 49,3%) регіонах країни.

Опитування також виявило, що чим вищий освітній рівень респондентів, тим більше серед них супротивників Угоди, і тим більший "розрив" між часткою супротивників і часткою прихильників.

Так, якщо серед людей з початковою або неповною середньою освітою супротивники Угоди переважають прихильників лише на 4%, то серед тих, хто має повну середню освіту - на 9%, серед респондентів з середньою спеціальною освітою - на 14%, а серед людей з вищою або незакінченою вищою освітою - на 25%.

У Західному регіоні ставлення представників різних вікових груп до Угоди практично не відрізняється (у всіх вікових групах тут домінують її супротивники). У всіх інших регіонах ці відмінності є досить значними.

У Південному регіоні, де загалом серед населення частіше спостерігається прихильне ставлення до Угоди, серед молоді переважають її супротивники (у віковій групі від 18 до 34 років їх 57%, тоді як прихильників - лише 31%).

У Східному регіоні, де також переважає прихильне ставлення до Угоди, серед молоді частки її супротивників і прихильників приблизно рівні (відповідно 42% і 39%).

Опитування показало, що ставлення до Угоди істотно залежить від національності опитаних. Серед етнічних українців супротивників цієї угоди більше, ніж прихильників (47,7% і 26,5% відповідно), а серед росіян, навпаки, підтримують Угоду 50,3% респондентів, виступають проти - 31,7%.

Дослідження проводилося з 26 вересня по 6 жовтня 2003 року. Методом інтерв’ю було опитано 1010 респондентів віком від 18 років, що мешкають у 110 селах, селищах міського типу, містах усіх областей та Криму, а також у Києві. Вибірка була репрезентативна щодо дорослого населення України, багатоступенева, випадкова на кожному етапі. Похибка вибірки з імовірністю 0,95 не перевищує 3,1%.

Як повідомлялося, раніше наводилися дані, що близько 70% українців підтримують ідею вступу України до ЄЕП. При цьому додаткової інформації респондентам не надавалося.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування