"Наша Україна" розхитує державний човен, вважає Кучма

П'ятниця, 17 жовтня 2003, 15:51
Президент України Леонід Кучма заявляє про необхідність пошуку об'єднувальної національної ідеї для української держави.

Виступаючи в п'ятницю в Дніпропетровську на торжествах з нагоди 85-річчя Дніпропетровського національного університету, він відзначив, що у світі "виграють ті держави, які спираються на власні сили".

Глава держави підкреслив, що "у світі прийнято спілкуватися мовою здорового, твердого прагматизму, рішучого відстоювання своїх інтересів", додавши, що всі ці роки Україна прагне проводити саме таку політику.

"Щоб вона (політика) була ефективною, потрібно знайти об'єднуючий фактор, який прийнято називати національною ідеєю", - сказав Кучма.

На думку президента, одним з факторів єднання нації повинен стати її успішний розвиток у різних сферах - виробництві, освіті, науці, культурі, спорті.

"Саме успіхів не вистачає нам, щоб ствердитися у своїх власних очах і перед світом", - підкреслив він, відзначивши разом з тим визначні успіхи держави, зокрема, будівництво літака "Мрія", участь у проекті "Морський старт".

"Однак цих плюсів ще надто мало, а ті, що є, ми не можемо належно представляти", - сказав він, додавши, що молодим необхідно навчитися це робити, позбувшись комплексу меншовартості.

Президент підкреслив, що українська держава уникла багатьох небезпек, назвавши серед них, насамперед, роз'єднання нації, "хоча любителі поділу на "нашу" і на "їх" Україну розхитують державний човен".

"Завдяки зваженій політиці ми уникли міжнаціональної ворожнечі, повстань, революцій, хоча поруч з нашими кордонами шлях змін не завжди був безкровним", - сказав глава держави.

Крім того, він відзначив, що збережений освітній і культурний рівні українців є гарною підставою для того, щоб у наступні 10-20 років Україна здійснила науково-технічний прорив і стала успішною державою.

Кучма закликав молодь бути активною, відзначивши, що на неї покладається більша, порівняно з попереднім поколінням, відповідальність у споруджуваному демократичному суспільстві.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування