Українці не хочуть віддавати суверенітет ЄЕП

П'ятниця, 17 жовтня 2003, 18:20
П’ята частина українців не чули про те, що президенти України, Росії, Білорусі та Казахстану підписали Угоду про формування Єдиного економічного простору.

Такі дані соціологічного дослідження, проведеного на замовлення Інституту політики компанією "Українське демократичне коло", прес-реліз якого був розповсюджений у п’ятницю.

Відповіли, що чули про утворення ЄЕП 79% опитаних, не чули – 21%. В той же час особисто знайомилися з текстом Угоди лише 18%, не знайомились – 82%.

При умові, що в ЄЕП рішення будуть прийматися наднаціональним органом, де 80% голосів належатиме Росії, 10% – Україні, 10% – Білорусі та Казахстану створення такого органу підтримали 18% респондентів. Ще 50% відповіли, що не підтримують, і 31% не визначилися з відповіддю.

Відповідаючи на запитання про те, як має діяти Верховна Рада України, розглядаючи Угоду про формування ЄЕП, 19% респондентів відповіли, що Угоду взагалі не треба ратифікувати.

За затвердження Угоди з вилученням положень, що суперечать Конституції України, висловилися 34%. Ще 14% вважають, що можна ратифікувати Угоду, яка була підписана президентом, і 33% вагалися з відповіддю.

Таким чином, 53% громадян України не підтримують ратифікацію Угоди про формування Єдиного економічного простору у тій редакції, що була укладена в місті Ялта 19 вересня 2003 року.

Ідею введення у перспективі єдиної грошової одиниці у межах ЄЕП підтримують 50% опитаних. Не підтримують цю ідею 35%, вагались з відповіддю 15%.

Серед тих, хто підтримує введення єдиної грошової одиниці у межах ЄЕП, п’ята частина (20%) вважає, що такою одиницею має бути гривня. Також п’ята частина (20%) надає перевагу російському рублю. За білоруський рубль та казахстанський таньте не віддав свого голосу жоден респондент.

Ще 1% опитаних вважає, що єдиною валютою серед країн пострадянської "четвірки" має бути долар, і 3% - євро, при тому що цих відповідей не було серед запропонованих варіантів. 3% дали іншу відповідь і 20% вагалися.

Соцдослідження також виявило, що переважна більшість українців (89%) переконана у тому, що президент має обиратися шляхом усенародного голосування.

Обрання президента народними депутатами на засіданні Верховної Ради підтримують лише 4% дорослого населення України. Ще 7% вагались з відповіддю.

При цьому 38% прихильників обрання президента шляхом всенародного голосування готові взяти участь у референдумі, щоб відстояти свої погляди. Взяти участь у зборі підписів на вимогу проведення референдуму погодилися 27% опитаних. 20% готові піти на мітинги та демонстрації і 9% - брати участь у страйках. Ще 19% відповіли, що не братимуть участі у жодних діях і 16% вагалися. Респонденти могли вибрати всі варіанти, які збігаються з їх думкою.

Вибіркова сукупність репрезентує доросле населення України й охоплює усі регіони країни. За місцем проживання опитано 1000 респондентів віком від 18 років.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування