Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна знизила планку заяви по голодомору через США та Росію

Субота, 18 жовтня 2003, 18:55
На початку наступного місяця Генеральна Асамблея ООН планує ухвалити заяву, яка має привернути увагу світової спільноти до факту голодомору в Україні 1932-33 років.

Про це в ході конференції з питань голодомору, яка відбувається в італійському місті Віченца, заявив посол України в Італії Борис Гудима.

Як повідомляє Українська служба Бі-Бі-Сі, оглядачі сприйняли як несподіванку те, що українські дипломати, як виглядає, відмовилися від планованого формату резолюції і погодилися на нижчий за дипломатичним статусом документ.

Це пов'язують із спротивом, який чинили ухваленню резолюції такі надпотуги як Росія, США та Британія.

Дипломати пояснюють цей спротив побоюваннями, що ухвалення резолюції створить прецедент в ООН та матиме "ефект доміно", коли ухвалення подібних документів щодо власної історії вимагатимуть, скажімо, чорношкіра громада у США або колишня британська колонія Індія.

Однак пан Гудима заявив, що важливий не формат, а інформування світу про факт голодомору. Українські дипломати погодилися також на пом'якшення формулювань планованої заяви. Зокрема, із неї буде вилучено слово "геноцид".
Борис Гудима також сказав Бі-Бі-Сі, що Італії, яка головує в Євросоюзі, надіслано звернення.

Італійці, за словами посла, пообіцяли, що Євросоюз визначить свою позицію стосовно голодомору, проте поки що Україна не отримала відповіді від ЄС, якою буде ця позиція.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування