Квартирка для Лазаренка за $ 86 мільйонів

Понеділок, 20 жовтня 2003, 00:00
Від "УП": У каліфорнійській газеті San Francisco Cronicle вперше за довгий час вийшла стаття про справу Лазаренка. Серед інформації, невідомої українським читачам, є звістка, що Лазаренко продає свій маєток, і при тому за ціною вдвічі вищою, ніж він був придбаний.

Ще є якісна фотографія будинку, де Лазаренкові так і не вдалося пожити. Крім того, у матеріалі зустрічається помилка – автори чомусь вважають, що це Росія купує газ в України.



Колишній український прем'єр-міністр Павло Лазаренко, звинувачуваний у відмиванні десятків мільйонів доларів, які він, імовірно, одержав шляхом хабарництва і вимагання, от уже чотири місяці непомітно проживає в квартирі в Сан-Франциско після внесення застави на приголомшливу суму в $86 мільйонів.

І все-таки обвинувачення досі вважає, що ризик втечі Лазаренка занадто великий. На додачу до екстраординарної застави федеральний суддя в Сан-Франциско наклав деякі екстраординарні умови його виходу під заставу на два роки з федеральної в'язниці [каліфорнійського містечка] Дублін.

Умови включають:

Лазаренко повинен залишитися у своїй квартирі і носити електронний контрольний браслет, цілодобово залишаючись під наглядом ФБР і приватної охоронної служби, за яку Лазаренко платить із власної кишені.

Його можуть відвідувати тільки його адвокати, перекладачі, що працюють по його справі, і близькі родичі.

Продукти можуть привозитися тільки один раз на день - його сином... І ніякої випивки, боже збав.

Він може залишати квартиру тільки для відвідування суду або лікаря, і тільки за попереднім дозволом суду. Словом, у кафе Starbucks увечері не заскочиш.

Загалом, не відпустка, звичайно, але, як зауважило одне джерело, що відслідковує цю справу, "все таки краще за дублінську федеральну в'язницю".

Який, однак, поворот долі: колись Лазаренко з'явився в Бей Еріа, плюнувши на заставу у Швейцарії, і відвалив $ 6,7 мільйонів готівкою за садибу в районі Novato (колись його знімав Едді Мерфі) із двома майданчиками для гелікоптерів і п'ятьма басейнами.

Така щедрість викликала пожвавлення серед місцевих торговців нерухомістю - і привернула увагу ФБР. До початку 2000, Лазаренко, який підозрювався в замовних убивствах декількох політичних противників в Україні, зіштовхнувся з новими неприємностями. Велике федеральне журі в Сан-Франциско пред'явило йому обвинувачення в незаконному переказі приблизно $ 114 мільйонів і відмиванні частини цих грошей.


 
 
Що стосується $ 86 мільйонної застави, то це чималі гроші для людини, яка на посаді прем'єра України з травня 1996 по липень 1997 заробляла менше $ 10 000 на рік. За його статок, що утримувався на рахунках в Антигуа і Литві, йде боротьба в численних іноземних судах.

Денніс Ріордан, великодосвідчений адвокат Лазаренка, говорить, що екс-прем'єр-міністр був звільнений тільки для того, щоб мати можливість придрімати вдень, тому що цілими ночами він з адвокатами і перекладачами висить на телефоні, слухаючи незліченні допити свідків у Росії, Нідерландах, Ізраїлі і на Кіпрі.

"Це неймовірно складна справа", - говорить Ріордан.

В основі справи ті гроші, що переходили з рук у руки, коли Росія купила природного газу в України (так в оригіналі! - "УП") на $ 1 мільярд з гаком.

Справа ще більш ускладнилася, коли федеральний суддя ухвалив недавно, що обвинувачення повинне довести американським присяжним, що Лазаренко, якого не можна екстрагувати в Україну, порушив закони своєї країни.

Одна людина, яку захист сподівається допитати – це головний спільник Лазаренка, український президент Леонід Кучма, якого американські посадові особи звинувачували в деяких грішках на зразок спроби продати Саддаму Хусейну найсучасніші радари на суму $100 мільйонів.

Що ж стосується 20-акрового маєтку Лазаренка, який уряд має намір конфіскувати, він виставлений на продаж. За $12 мільйонів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування