Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ігор Осташ: "Прикордонники готові дати відсіч порушникам кордону"

Понеділок, 20 жовтня 2003, 11:05
Народний депутат України Ігор Осташ щойно повернувся з українського острова Коса Тузла, де в складі парламентської делегації вивчав причини російсько-українського прикордонного конфлікту навколо острова та шляхи його вирішення. По "гарячих слідах" заступник голови комітету Верховної Ради України у закордонних справах дав інтерв’ю "Газеті".

– Ігоре Івановичу, як розвивається ситуація на Косі Тузла?

– Сама Коса Тузла – це українська територія, острів у Керченській протоці розміром 6,5 км на 0,5 км. На острові розташована українська прикордонна застава, два пансіонати: "Два моря" та "Альбатрос".

Місцеві мешканці – громадяни України, близько тридцяти сімей, зайняті переважно рибальством, городництвом (вирощують кавуни, виноград, гранати) і працюють у зазначених пансіонатах. Звичайна річ – зустріти прикордонний наряд із собакою, який охороняє українську територію.

Я познайомився з Валентиною Черновою й Оленою Шаргою, які, власне, працюють в одному з пансіонатів, їм на острові подобається, виїжджати нікуди не збираються, як і найстарший мешканець острова Сан Санич, який тут проживає вже п’ятдесят два роки.

– Якими були наміри росіян, коли зі свого боку почали будівництво дамби?

– Можу однозначно сказати, що це була спроба з’єднати Таманську територію Росії з українським островом. Доказами цього є:

1) виявлений на острові репер (геодезичний знак), який встановили росіяни 28 вересня цього року й орієнтували на будівництво дамби до острова Коса Тузла;

2) за інформацією росіян, на острові планують розмістити 24-й Новоросійський прикордонний загін;

3) на звернення нашої влади, як місцевої керченської до влади Темрюкського району Краснодарського краю Росії, так і на офіційне звернення Верховної Ради України, дотепер немає жодної відповіді, отже, рішення про побудову дамби приймали у найвищих ешелонах влади Росії;

4) емісари Росії, які були на острові та називали себе журналістами російської телекомпанії RenTV, запитували місцевих мешканців, чи не хотіли б вони мати російське громадянство. Це спонукало українську владу звернутися до російської сторони за роз’ясненнями, яких досі немає.

Депутати Верховної Ради України вчасно здійняли галас навколо будівництва дамби, привернули увагу не тільки українського суспільства, а й європейських політиків, конфліктом зацікавився навіть керівник НАТО пан Робертсон.

Найголовніше, що практично ідеально спрацювали наші прикордонники. Спілкування з прикордонними генералами Ковалем і Назаренком переконало, що український кордон – у надійних руках.

Ми побачили навчання українських прикордонників, це дійсно вражає. В той день, коли наші прикордонники проводили "психологічні" навчання, показавши, що може бути з порушниками кордону, російські будівельники повтікали з місця побудови дамби, просунувши дамбу в цей день лише на 6 метрів (звичайно будують 100-120 метрів).

Хотів би особливо відзначити працівників Керченського порту, котрі підтримують із прикордонниками добрі стосунки, допомагають їм чим можуть.

– Які основні мотиви росіян?

– Основний мотив – спроба з’єднати острів із російською територією, перенести лінію кордону на 7-8 кілометрів ближче до України.

По-друге, таке з’єднання дасть росіянам безоплатно проводити кораблі через Керченську протоку. Минулого року за проходження близько 9000 кораблів через протоку в скарбницю держави надійшло більше 200 мільйонів доларів.

Третя причина може бути пов’язана з тим, що в районі Керчі на Азово-Чорноморському шельфі розвідані значні родовища нафти й газу. Та й рибний промисел у районі протоки теж має певне значення для економіки прибережних територій.

– Як, на вашу думку, розвиватимуться події?

– Упевнений, що наші прикордонники готові дати найжорсткішу відсіч порушникам кордону, тож, швидше за все, росіяни зупиняться на лінії кордону. Вони можуть встановити там, припустимо, маяк, хоча в такому вигляді ця дамба не має сенсу.

– А яка небезпека цієї дамби для України?

– Наявність дамби загрожує підтопити або навіть повністю затопити острів Коса Тузла. Відбувається також замулення каналу, що зменшує можливість судноплавства і призводить до економічних втрат України.

Існує реальна небезпека будівництва росіянами альтернативного обвідного каналу, що, знову ж таки, загрожує Україні економічними втратами та порушенням екологічної рівноваги в басейнах Азовського та Чорного морів.

Узагальнюючи сказане, хочу відзначити низку моментів. По-перше, якби наші прикордонники не зайняли на острові позицій, там вже могла б стояти російська прикордонна застава.

По-друге, ця подія серйозно ускладнить процеси ратифікації угод щодо сухопутного кордону з Росією, угод щодо ЄЕПу та делімітації морської частини кордону.

Не треба забувати, що в Росії через два місяці відбуватимуться вибори до Державної Думи, відповідно, росіяни не зможуть ратифікувати цих документів найближчим часом, а про односторонню ратифікацію їх Україною не може бути й мови, отже, їх відкладуть.

Тепер Україна матиме достатньо часу, щоб до кінця з’ясувати всі обставини російської провокації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування