Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Робертсон не знає про вступ України в НАТО , але забув і про приниження Кучми у Празі

Понеділок, 20 жовтня 2003, 13:26
Генеральний секретар НАТО Джон Робертсон не став прогнозувати термін вступу України до НАТО.

"Я не можу назвати дату", - сказав він, відповідаючи на питання журналістів у понеділок після зустрічі з головою Верховної Ради Володимиром Литвином.

Робертсон відзначив, що, якщо Україна хоче стати членом альянсу, вона повинна виконати певну роботу для цього, і тоді час покаже.

"Двері НАТО для України завжди відкриті", - сказав він.

Робертсон також назвав обґрунтованими високі вимоги організації до України як до потенційного члена Альянсу.

"Президент України сьогодні зранку сказав мені, що були часи, коли він хвилювався, що в нас існують подвійні стандарти щодо України й інших країн. Я відповів йому: є два стандарти, безперечно. Україна проголосила, що вона хоче стати членом НАТО і Європейського Союзу, а інші країни, які знаходяться поруч, не проголосили цих намірів", - сказав Робертсон.

"Тому країнам, які хочуть стати членами НАТО, потрібно пред'являти більш високі стандарти, і це пояснює той факт, що ми, дійсно, іноді приділяємо більше увагу Україні, ніж іншим країнам цього регіону", - відзначив генсек НАТО.

У цьому зв'язку він підкреслив, що "ніхто не повинен хвилюватися з цього приводу". "Це повинно бути навіть компліментом, повинно бути проявом нашої зацікавленості в Україні", - відзначив Робертсон.

При цьому генсек НАТО також відзначив, що взяті Україною зобов'язання "потрібно перетворювати в реальні трансформації", до яких він відніс також забезпечення свободи ЗМІ та проведення чесних і прозорих президентських виборів у наступному році.

"Це буде серйозним сигналом того, що Україна вже наближається до спільних цінностей, які поділяють країни НАТО і ЄС", - підкреслив Робертсон.

Під час зустрічі з президентом Кучмою в аеропорту "Бориспіль" Робертсон констатував потеплення відносин між НАТО й Україною після Празького саміту 2002 року.

Як повідомила прес-секретар президента України Олена Громницька, генсек альянсу відзначив, що НАТО надає великого значення відносинам з Україною.

У свою чергу, Кучма підтвердив стратегічну мету України - інтеграцію в європейські і євроатлантичні структури.

За словами Робертсона, НАТО всіляко прагне до того, щоб у відносинах з Україною "не було подвійних стандартів, а відносини були прозорими", - передає прес-секретар президента Громницька.

Генсек подякував за участь українських військових у миротворчих місіях у світі. Він також виразив зацікавленість НАТО у використанні української транспортної авіації і висловився за відповідне правове оформлення цього питання.

Робертсон також повідомив, що в перший тиждень грудня 2003 в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі пройде чергове засідання комісії "Україна-НАТО" на рівні міністрів закордонних справ і міністрів оборони, у ході якого буде обговорюватися стан виконання Україною Цільового плану "Україна-НАТО" на 2003 рік.

Кучма "засвідчив мені особисто свої наміри надавати всіляку підтримку і надавати достатнє фінансування міністрові оборони Євгену Марчукові для модернізації Збройних сил", - сказав Робертсон.

Робертсон також закликав український парламент якомога швидше ратифікувати меморандум про взаєморозуміння у використанні українських транспортних літаків "АН".

Як повідомлялося, НАТО відпрацьовує питання по підготовці контракту на використання на умовах лізингу українських Ан-124-100 "Руслан" для стратегічних перевезень в інтересах альянсу на період з 2005 до 2010 року.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...