Росія включила Україну в чорний список. Україна готується до заходів у відповідь

Понеділок, 20 жовтня 2003, 14:58
Російський уряд офіційно включив Україну до списку країн сумнівних юрисдикцій, що не протидіють відмиванню грошей.

15 жовтня Мін'юст затвердив розпорядження Комітету з фінансового моніторингу (КФМ) від 28 серпня 2003 р., у якому наводиться список держав, що не ведуть боротьбу з відмиванням злочинних доходів, повідомляють "Ведомости".

У перший офіційний чорний список КФМ увійшли дев'ять країн: Острови Кука, Єгипет, Гватемала, Індонезія, М'янма, Науру, Нігерія, Філіппіни й Україна.

Скласти національний чорний список держав КФМ зобов'язаний відповідно до закону "Про протидію легалізації злочинних доходів" і нормами FATF, членом якого Росія стала цього літа.

"Ми привели національний список у відповідність з чорним списком FATF", - говорить керівник прес-служби Мінфіну Юрій Зубарєв. "Це [публікація списку] ще в квітні обумовлювалося в постанові уряду, а тепер реалізовано", - пояснює чиновник.

При цьому він відзначив, що МЗС до останнього відмовлявся візувати документ через наявність у ньому України, сподіваючись, що влітку Україну виключить зі свого чорного списку сама FATF.

Українські колеги сприйняли рішення російських чиновників як недоброзичливе.

"Крок Росії ми розцінюємо як недоброзичливий, недружній, - заявили "Ведомостям" у прес-службі українського кабінету міністрів. - У Росії не менше відмивають гроші, ніж на Україні, і якщо Росія найближчим часом не розгляне це питання [про виключення України зі списку], Україна буде розглядати можливість застосування відповідних санкцій, наприклад, проти російських виробників".

Які саме санкції може ввести українська сторона, джерело не уточнило.

"Теоретично Україна може перекрити постачання металевого листа, який ми використовуємо для виробництва труб", - припускає начальник управління суспільних зв'язків російської Трубної металургійної компанії Дмитро Жеглов.

Однак, на його думку, "розмови про санкції - це просто перша емоційна реакція", оскільки обмеження невигідні для самої України, якій доведеться скорочувати виробництво.

У той же час, експерти не виключають, що рішення Росії про включення України в чорний список може призвести до нового витка торговельної війни між країнами.

"Якщо Україна дійсно введе обмеження для російських виробників, мабуть, підуть відповідні міри з нашого боку", - говорить експерт Центру торговельної політики і права Володимир Ільїчов.

Російські чиновники сподіваються, що до взаємних санкцій справа не дійде. "Ми автоматично виключимо Україну з нашого списку, як тільки це зробить FATF", - обіцяє Зубарєв з Мінфіну.

А представник російського КФМ стверджує, що включення країни в російський перелік сумнівних юрисдикцій не передбачає жодних економічних санкцій проти неї. "Єдиний наслідок - це посилення контролю з боку КФМ за операціями, де однією зі сторін виступає особа або організація із зазначеної в переліку країни", - говорить чиновник.

За законом "Про протидію легалізації" банки й інші уповноважені організації повинні будуть інформувати комітет з фінансового моніторингу про всі переводи в країни списку і назад, а також про кредити й операції з цінними паперами, якщо сума угоди перевищує 600 000 руб.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування