Литвин не бачить необхідності проводити пленарні засідання

Понеділок, 20 жовтня 2003, 18:18
У випадку, якщо лідерам парламентських фракцій і груп не вдасться знайти компроміс щодо подальшої роботи парламенту, не буде необхідності проводити пленарні засідання, вважає голова Верховної Ради України Володимир Литвин.

Таку думку він висловив в інтерв'ю журналістам у понеділок, коментуючи результати засідання лідерів фракцій і груп у понеділок стосовно роботи парламенту і, зокрема, розгляду законопроекту про вибори народних депутатів на пропорційній основі і проекту держбюджету.

Литвин повідомив, що ініціював зустріч керівників фракцій парламентської більшості, яка і відбулася минулої п'ятниці.

"Мені пече, болить, щоб працював парламент, щоб він не був заручником політичної домовленості", - підкреслив він, додавши, що всі домовленості повинні відбуватися всередині парламенту.

За словами спікера, на зустрічі з лідерами парламентської більшості було запропоновано кілька варіантів виходу зі сформованої ситуації. Зокрема, регламентний варіант: ще раз поставити на голосування законопроекти про вибори народних депутатів і у випадку, якщо вони будуть підтримані, продовжувати далі роботу над ними.

У випадку ж, якщо вони не будуть підтримані, продовжувати розгляд інших питань, внесених до порядку денного парламенту.

Наступним, за словами Литвина, був запропонований "твердий варіант" - вважати, що законопроекти, винесені в минулий четвер на голосування, не набрали необхідної кількості голосів і відповідно зняті з розгляду парламенту. Далі Верховна Рада повинна перейти до розгляду інших питань.

Був запропонований і компромісний варіант, сказав спікер, назвавши його "найбільш реальним" варіантом виходу з ситуації, що склалася.

На думку Литвина, лідерам фракції необхідно домовитися і домовитися так, щоб "виграти справу", "щоб у Верховній Раді не було переможців і переможених".

"Я не бачу альтернативи домовленостям", - підкреслив він, додавши, що в іншому випадку парламенту буде складно пояснити блокування процесу розгляду держбюджету на майбутній рік і низки інших важливих законопроектів.

Спікер повідомив, що під час зустрічі в понеділок лідерам усіх фракцій було запропоновано дві схеми вирішення ситуації.

Відповідно до першої, після винесення висновку Конституційним судом по законопроектах про внесення змін у Конституцію України, прийняти в першому читанні законопроект про вибори народних депутатів на пропорційній основі, запропонований депутатами Рудьковським і Ключковським з урахуванням пропозицій, викладених у законопроекті Гавриша.

Прийняття такого доробленого законопроекту, відзначив Литвин, буде враховувати також і інтереси депутатов-мажоритарників, "і не для того, щоб їм сподобатися, а щоб мати підтримку при розгляді змін у Конституцію України".

Після цього, за словами спікера, пропонувалося доробити законопроекти по змінах у Конституції України, направити їх знову для висновків у КС і після одержання висновку КС прийняти в цілому закон про внесення змін у Конституцію і закон про вибори народних депутатів.

На жаль, частиною представників опозиції ця пропозиція не була підтримана, зазначив Литвин.

Спікер повідомив, що лідер соціалістів Олександр Мороз вніс пропозицію, щоб прийняти вже зараз у першому читанні законопроект Рудьковського про вибори народних депутатів на пропорційній основі.

Потім, після висновку КС по законопроекту про політреформу, доопрацювати їх і прийняти в цілому закони про внесення змін у Конституцію і про вибори народних депутатів.

Мороз також запропонував парламенту прийняти і закон про вибори депутатів місцевих рад на пропорційній основі.

Спікер підкреслив, що в такий спосіб опозиція може висунути й інші вимоги.

Литвин відзначив, що у вівторок лідери фракцій знову зберуться для продовження консультацій з цього питання. Він висловив надію, що компроміс усе-таки буде знайдений.

За його словами, якщо лідерам фракції не удасться досягти компромісу, то не буде необхідності в проведенні пленарних засідань, і він буде змушений не починати засідання. "Інакше я буду підгравати цій ескалації бездіяльності, безвідповідальності, що сьогодні нав'язується, по суті справи, парламентові", - підкреслив Литвин.

Він повідомив, що запропонував лідерам фракції проголосувати по двох проектах постанов про те, щоб голосування в парламенті проводити щодня (автор - комуніст Адам Мартынюк) або у вівторок і четвер (автор – спікер Володимир Литвин).

"Інтерфакс-Україна"

Читайте також:

ЛИТВИНА ДІСТАЛИ. ВІН ПРОПОНУЄ РОЗПУСТИТИ ПАРЛАМЕНТ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування