Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чубайс вирішив приватизувати українську енергосистему

Вівторок, 21 жовтня 2003, 15:12
РАТ "ЄЕС Росії" має намір взяти активну участь у приватизації українських енергопідприємств.

Про це заявив глава РАТ "ЄЕС Росії" Анатолій Чубайс минулого тижня, підводячи підсумки засідання Електроенергетичної ради СНД, що відбулося в Москві, повідомляє "Независимая газета".

"Я не виключаю, що ми проведемо відповідні переговори (про приватизацію української енергосистеми) із президентом України і нашими українськими колегами. Наша компанія зацікавлена в подібному співробітництві", - цитує Чубайса газета.

Цей намір Чубайс підкріпив двома аргументами.

По-перше, на його думку, прихід "ЄЕС Росії" в українську енергетику означає серйозні інвестиції в місцеву економіку, у чому Київ, судячи із заяв членів уряду, надзвичайно зацікавлений.

По-друге, як відомо, "ЄЕС Росії" уже домовилися про спільну політику в країнах СНД із ВАТ "Газпром". І енергозалежна від постачань російського газу Україна не може залишити без уваги наміру двох найважливіших для функціонування її економіки закордонних партнерів, вважають у Росії.

"Вони (партнери), у свою чергу, зацікавлені в об'єднанні зусиль на ринку сусідньої країни, оскільки багато українських енергопідприємств, що можуть бути приватизовані відомством Чубайса, працюють на російському газі", - пише "НГ".
Офіційної реакції Києва на заяву Чубайса поки немає.

Але українські експерти, коментуючи заяву Чубайса, відзначають, що Росія активно веде переговори з усіма країнами СНД про створення єдиного енергоринку (це дозволяють зробити закладені в часи СРСР єдині стандарти в сфері електроенергетики).

Російська сторона відзначає, що Україна в такому проекті могла б відігравати роль посередника, адже саме через її територію й енергетичну інфраструктуру можна здійснювати експорт російської енергії на Захід.

У той же час реалізація даного проекту вимагає значних коштів для модернізації існуючої інфраструктури. А РАТ "ЄЕС" дотепер не одержало від Києва гарантій, що фінансові вливання в енергетичну сферу України можуть бути компенсовані, наприклад, пільговими умовами участі російської компанії в приватизації українських енергопідприємств, відзначає видання.

Більш того, торік сам процес приватизації зайшов у глухий кут після ряду скандалів уряду з приватними власниками українських обласних енергорозподільчих компаній.

Експерти скептично оцінюють перспективи участі РАО "ЄЕС Росії" у приватизації українських енергопідприємств у майбутньому.

Так, директор енергетичних програм Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Володимир Саприкін у бесіді з кореспондентом "НГ" відзначив: "Сьогодні російський ПЕК на підйомі, і головний менеджер РАТ "ЄЕС" Чубайс мислить планетарними категоріями, заявляючи, що до 2007 року Росія і Європа зможуть створити єдиний енергетичний ринок ".

Але, намагаючись синхронізувати дві системи, відзначає експерт, Чубайс забув, що між Росією і Євросоюзом розташований ряд держав, у тому числі й Україна.

"Для виправлення такого непорозуміння по шляху в Європу він вирішив "поприватизувати" на Україні. Досить важко зрозуміти, що Чубайс мав на увазі... Адже приватизація Об'єднаної енергетичної системи України заборонена спеціальним законом. Якщо мова йшла про її окремі елементи, то це, швидше за все, непродані пакети акцій обленерго", - вважає Саприкін.

Він також відзначив, що створення ЄЕП уже не дозволить відсторонити РАТ "ЄЕС" від участі в конкурсі по приватизації обленерго. "І це правильно. Скільки можна російським компаніям ховатися за офшорними фірмами?", - відзначив експерт.

Саме ЄЕП, угоду про створення якого поки не ратифіковано українським парламентом, політологи вважають додатковим аргументом Москви до того, щоб схилити Київ до зговіливості в питанні якщо не приватизації, то спільної експлуатації української енергосистеми.

Прес-служба РАТ, підтвердивши в бесіді з кореспондентом "НГ" інформацію про переговори керівництва компанії з українською стороною, що почнуться в найближчому майбутньому, відмовилася конкретизувати цю інформацію.

"Про конкретику говорити рано: переговори ще не завершені, контракти й угоди не підписані..." - пояснила співробітниця прес-служби Тетяна Миляєва. Вона уточнила, що мова йде про участь "ЄЕС Росії" у приватизації окремих українських енергокомпаній, що стане можливо відразу після розблокування цього процесу Верховною Радою України й вивчення умов цих конкурсів, відзначає газета.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:58
"Я не повторю помилки Луцького". Інтерв’ю з Ксенією Семеновою про те, що чекає на НАУ
09:36
У Держдепі пояснили, чому США не оголошували про постачання ATACMS Україні
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури, є постраждалі
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
Усі новини...