Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія не зміцнює кордон біля Тузли, а радник Волошина підтримує дамбу

Середа, 22 жовтня 2003, 11:28
У Прикордонній службі ФСБ Росії поки не проводиться жодних заходів щодо посилення кордону в районі Керченської протоки і Таманського півострова.

Про це повідомив прес-секретар російської прикордонслужби генерал-майор Сергій Іванченко "Независимой газете".

Він відзначив, що, оскільки на даному етапі питання лежить у політичній площині, він отримав указівки утримуватися від будь-яких коментарів на цей рахунок "доти, поки усе не розв'яжеться на рівні МЗС".

У прес-центрі Міноборони "НГ" відповіли аналогічним чином.

У той же час, неофіційні джерела в російської прикордонслужбі сказали "НГ", що "у будь-якому випадку конфлікту за прикладом острова Даманський у районі Тузли не відбудеться. Це не потрібно ні Росії, ні Україні".

Тим часом, за інформацією начальника прес-служби російського Північно-Кавказького прикордонуправління, підполковника Сергія Ливанцова (штаб базується в Ставрополі), незважаючи на будівництво дамби, прикордонна застава "Тамань" продовжує нести охорону в Керченській протоці у своєму звичайному режимі.

Як і потрібно, прикордонники забезпечені прожекторами, інженерним устаткуванням, зв'язком, технікою, повідомляє газета.

За інформацією прикордонного управління, російська сторона не допускає жодних порушень: будівництво ведеться на її території і безпосередньо в російських водах. Що ж стосується безпосередньо будівельного майданчика, то там є пост, що спостерігає за переміщенням людей. Але, за даними прес-служби, під час будівництва ніхто поки не перетинав умовну лінію кордону.

Однак будівництво продовжується і рішення української Ради нацбезпеки й оборони не скасовані, відзначає газета.

Газета відзначає той факт, що в ті дні, коли дамба дійде до кордону України, і президент Кучма, і прем'єр-міністр Янукович будуть знаходитися з візитами за кордоном. З цього видання робить висновок, що, якщо вогонь відповідно до завчасно відданого наказу буде відкритий, перші особи української держави зможуть перекласти відповідальність на виконавців.

"НГ" також наводить думку з приводу тузлинскої кризи депутата ВР Леоніда Грача, що відзначає, що "ситуація доведена до повного ідіотизму". Проте, він сподівається, що до збройного конфлікту не дійде. "Обоє президентів повернуться з закордонних турне і вирішать проблему мирним шляхом", - вважає Грач.

У той же час, президент Фонду ефективної політики Гліб Павловський говорить, що оскільки ніякого порушення міжнародних угод з боку Росії нема, то відсутність коментарів з боку Кремля і МЗС є цілком нормальною.

За словами політолога, нема рації відмовлятися від будівництва цього гідротехнічного об'єкта тільки тому, що в Києві з цього приводу з боку певних сил піднялася націоналістична риторика.

Павловський вважає, що будівництво дамби послужить сигналом керівництву України - воно повинно звернути увагу на численні невирішені проблеми україно-російських відносин, цитують його "Ведомости".

Гліб Павловський є радником глави АП Путіна Олександра Волошина.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...