Chevron-Texaco готова качати нафту по "Одеса-Броди", але є 2 "але"

Середа, 22 жовтня 2003, 15:58
Американська компанія Chevron-Texaco готова транспортувати українським нафтопроводом до 14 млн. тонн каспійської нафти до Європи. Про це повідомила секретар посольства США Мішель Дастін ван Райн в інтерв'ю УНІАН.

За її словами, компанія вже готова поставити по нафтопроводу від 7 до 10 млн. тонн нафти і ще 4 млн. в найближчі півроку. "Ми обговорюємо поставки від 7 до 10 тонн відразу і ще 4 млн. - в найближчі 6-7 місяців", - сказала вона.

Представник посольства підкреслила, що контракт може бути підписаний найближчим часом, після врегулювання питання тарифів на транспортування і при "єдиній позиції" "Укртранснафти". "Якщо ці два питання будуть вирішені, думаю, контракт буде підписано найближчим часом", - сказала Дастін ван Райн.

За її даними, генеральний директор "Укртранснафти" Станіслав Василенко підтримує інтереси російської компанії ТНК, і навіть чинив перешкоди переговорам з Chevron-Texaco в Лондоні.

Секретар посольства відзначила, що уряду України необхідно визначитися, хто повинен представляти "Укртранснафту" на переговорах, мати право підписувати контракти і відповідати за їх виконання. "Без цього ви не почуєте від західної компанії "так", - підкреслила вона.

Дастін-ван Райн також висловила думку, що ТНК не зможе виконати контракт, який сьогодні пропонує підписати "Укртранснафті", і головною її метою є блокування прямого використання нафтопроводу. "Вони не зможуть забезпечити поставки інших нафтових компаній Росії. Вони хочуть заблокувати використовування "Одеса-Броди" для транспортування каспійської нафти, яка є конкурентом російської", - підкреслила секретар посольства.

Дастін ван Райн додала, що Chevron-Texaco гарантує оплату законтрактованих обсягів поставок нафти. "Вони (Chevron-Texaco - УНІАН) обіцяють, що поставлять нафту, якщо ні - вони все одно заплатять", - сказала Дастін-ван Райн, відзначивши, що російські компанії не використовують таку практику.

Крім того, за її словами, Chevron-Texaco пропонує довгострокову співпрацю, а ТНК – контракт на 3 роки.

Останні півроку в Україні точиться гостра полеміка щодо напрямку використання трубопроводу "Одеса-Броди": для поставок легкої каспійської нафти до Європи чи реверсного качання важкої російської нафти "юралз". Пряме використання трубопроводу підтримують ЄС і США, реверс - Росія.

ChevronTexaco - четверта в світі й друга в США найбільша нафтова компанія. Дохід ChevronTexaco в 2002 році становив майже 100 млрд. дол., чистий прибуток - 1,132 млрд. дол. Компанії належить 50% СП "Тенгізшевройл", яка є найбільшою компанією, що видобуває нафту в Каспійському регіоні (Тенгізьке родовище).


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
12:22
Може бути небезпечно: департамент охорони культурної спадщини КМДА проти демонтажу Арки дружби народів
12:18
Харківську телевежу вдасться відновити лише після завершення бойових дій – ОВА
12:14
Сольський про підозру НАБУ: "Йдеться про події 2017-2018 років, коли я був адвокатом"
12:12
По дорозі в навчальний центр помер військовозобов’язаний: стався приступ епілепсії
12:10
США планують запровадити санкції проти китайських банків через допомогу Росії – WSJ
12:08
ФОТОПереяславський пес Хатіко знайшов люблячу родину та отримав нову кличку
11:49
фотоВійськовий "продав" ухилянту місце в делегації для виїзду за кордон
11:49
Росіяни скидали вибухівку з дронів: поранили жителя Берислава
11:48
Кадиров на тлі повідомлення про важку хворобу показав себе у спортзалі
11:43
Росіяни дещо змінили тактику і запускають по кілька дронів із різною періодичністю – ПС
Усі новини...