ВЕРХОВНА РАДА ВИЗНАЄ ЗАГРОЗУ УКРАЇНІ І ЗВЕРТАЄТЬСЯ ДО ООН І ОБСЄ

Четвер, 23 жовтня 2003, 11:17
Парламент України прийняв постанову про усунення загрози територіальній цілісності країни, що виникла в результаті будівництва дамби в Керченській протоці.

За постанову проголосувало 372 народних депутати. Проти голосували лише комуністи.

Постанова визнає дії Росії з будівництва дамби в Керченській протоці як недружній акт, що змушує Україну до перегляду колишньої практики відносин з Російською Федерацією.

Верховна Рада також постановила зажадати від президента застосувати всі наявні засоби для захисту територіальної цілісності й суверенітету держави, недоторканності українських кордонів та вжити невідкладних заходів, спрямованих на посилення здатності держави попереджати та запобігати порушенням суверенітету й територіальної цілісності України.

Кабінету міністрів доручено провести невідкладні консультації з російською стороною відповідно до положень ст.7 Договору між Україною і Російською Федерацією про дружбу, співробітництво і партнерство від 31 травня 1997 року.

У разі ж неможливості вирішення питання у рамках двосторонніх консультацій задіяти механізми, передбачені Будапештським Меморандумом про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року;

Також ВР запропонувала Делегації України на поточній 58-й сесії Генасамблеї ООН порушити питання щодо ситуації навколо будівництва дамби в Керченській протоці, звернутися до керівництва парламентської асамблеї ОБСЄ з проханням направити спостерігачів в район Керченської протоки з наступним обговоренням цього питання на Сесії ПА ОБСЄ.

У разі подальшої ескалації напруженості доручити Голові Верховної Ради України звернутися до керівництва парламентів країн світу.

При цьому комуністи виступали за виключення 4 і 5 пунктів, що передбачають звертання до європейських структур за втручанням у ситуацію на Тузлі.

Лідер комуністів Симоненко закликав парламентарів не підігравати своїми діями спробам Кучми і Путіна залишитися при владі, назвавши ситуацію з Тузлою спланованою провокацією.

В той же час перший президент України закликав депутатів хоч раз бути парламентом і подумати про свій народ.

Верховна Рада також утворила спецкомісію щодо забезпечення парламентського контролю за режимом держкордону в районі острова Тузла.

У Верховній Раді оголошена півгодинна перерва для консультацій лідерів фракцій.


"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
Усі новини...