Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма на Тузлі проводить інспекцію. А Росія готується святкувати перемогу?

Четвер, 23 жовтня 2003, 12:25
Провівши у повітрі з півдоби на шляху з Бразилії, Кучма в четвер ранком приземлився в Криму, звідки полетів вертольотом на Тузлу.

Кучма не дав Януковичу зібрати лаври рятівника Тузли. Замість поїздки на острів у четвер, як анонсували служби уряду, прем'єр поїде в п'ятницю до російського прем'єра Касьянова на переговори.

Джерела московської газети "Комерсант" у російському уряді дали зрозуміти, що у випадку успіху п'ятничних переговорів ціль Росії можна буде вважати досягнутою – адже до найостаннішого часу Київ ніяк не хотів обговорювати статус Азово-Керченської акваторії.

За даними газети, при визначенні цього статусу може бути використана формула поділу Каспійського моря, відповідно до якої поділу підлягає тільки морське дно, а вода залишається в спільному користуванні.

Тим часом на самій Тузлі підготувалися до того, щоб росіяни не переплутали, де саме в морі знаходиться державний кордон України. На воду поклали понтони на лінії кордону України, а зверху на них встановили стаціонарний прикордонний пост.

Понтони якраз перетинають траєкторію споруджуваної дамби, вони встановлені на відстані близько 100 метрів від крайньої точки дамби, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як повідомив заступник голови прикордонслужби Михайло Коваль, на понтонах несуть чергування українські прикордонники. Там також встановлені українські прапори.

Довжина кожного понтона (ліхтера) складає 38 метрів. Відстань між ними - 8 метрів. Понтони скріплені тросами.

Спочатку було встановлено два таких понтони, а після від'їзду президента України Леоніда Кучми з острова в п'ятницю буде встановлений ще один, третій, ліхтер. Загальна довжина конструкції складатиме більше 120 метрів.

Кучма, прибувши на Тузлу, ознайомився з розміщенням і побутовими умовами прикордонників. На узбережжі південно-східної частини острова він спостерігав, як росіяни продовжують будівництво дамби. При тому, що напередодні вночі Путін по телефону пообіцяв йому зв'язатися з Краснодарським губернатором, щоб зупинити будівництво дамби в Керченській протоці.

За станом на 6 ранку дамба наблизилася до держкордону України на відстань 109 метрів, повідомили "Українській правді" у прикордонслужбі. Там відзначили, що росіяни за добу насипали 123 метра дамби.

 
Карта з газети Комерсант
 
За даними на 10:45 четверга російські будівельники продовжували зводити дамбу в напрямку Тузли. На дамбі знаходиться близько 80 одиниць різної будівельної техніки, що курсує по дамбі.

До 3 години ночі четверга на дамбі знаходилося близько 130 одиниць техніки. Потім кількість техніки скоротилася. Міністр з надзвичайних ситуацій Григорій Рева повідомив, що в 23.45 середи на дамбі були повністю припинені будівельні роботи, однак приблизно через годину вони відновилися. "Правда, не такими, більш повільними темпами", - сказав міністр.

Зараз на відстані близько 50 метрів від кінця дамби з боку острова Тузла на флагштоках встановлені два російських прапори.

Як повідомив телеканал "Росія", роботи в четвер на дамбі будівельники називають відбудовними й укріплювальними. Справа в тому, що отримано штормове попередження, синоптики прогнозують посилення вітру до 20 метрів на секунду, і інженери говорять, що необхідно зміцнювати вже зведену основу дамби.

Реакція в Росії

Повернувшись з Києва із засідання парламентської комісії України і Росії, "політичним шоу" назвав ситуацію навколо будівництва дамби голова комітету Ради Федерації у справах СНД Вадим Густов.

"Політики і ЗМІ двох країн влаштували з будівництва дамби політичне шоу", - сказав Густов в інтерв'ю РІА "Новости".

"На російських політиків в ході переговорів щодо цього питання українські ЗМІ вилили багато бруду", - зазначив Густов. Він назвав "надуманою" проблему навколо будівництва дамби. "Що, першу дамбу Росія будує?" - зазначив сенатор.

Ще він назвав "дуже великою" ціну питання розмежування кордону між Росією і Україною в Азовському морі і Керченській протоці. Густов повідомив, що минулого року російські судовласники сплатили Україні 1 млн доларів США за прохід своїх кораблів Керченською протокою.

Крім того, в Азовському морі виявлені родовища нафти і газу, а "там, де нафта і газ, там завжди погано пахне", - сказав Густов.

Він додав, що процес розмежування кордону буде непростим, оскільки Україна до останнього часу не погоджувалася з пропозицією Росії про визнання Азовського моря внутрішнім водоймищем двох держав і створення двох СП для видобутку природних копалин.

А глава комітету Держдуми у міжнародних справах Дмитро Рогозін виступив за продовження будівництва дамби у Керченській протоці. "Роботи треба продовжувати, вони мають чіткі мотиви, причому не тільки екологічного, але і політичного характеру", - сказав Рогозін журналістам в четвер у Москві.

Він підкреслив: "На всій території РФ (мається на увазі Керченська протока), відновити дамбу потрібно в повному обсязі і при цьому примусити Україну повернутися за стіл переговорів".

У іншому випадку буде "створена величезна загроза для національної безпеки Росії, коли на рейді Таганрога будуть стояти НАТОвські кораблі".

На думку Рогозіна, "брязкання зброєю з боку України" не повинно зупинити розпочаті роботи, оскільки "рішення були прийняті усвідомлено, і треба поводитися по-дорослому і відповідально".

У п'ятницю на місце будівництва дамби виїжджає група російських депутатів, щоб вивчити ситуацію.

Зате місцева влада Краснодарського краю з відвертим знущанням коментує підготовку України до того, щоб дамба не порушила її кордон.

Перший заступник глави Темрюкського району Олександр Грищенко доповів: "Вести нічні роботи нам допомагають українські прикордонники, які потужними прожекторами з міста Керчь і з острова Тузла освітлюють район коси", - цитує його російський "Комерсант".

"Особливо красиве небо над Азовським морем, коли прикордонники використовують освітлювальні ракети білого і червоного кольорів. У ці моменти зовсім недоречними здаються в районі острова український військовий корабель і шість прикордонних катерів".


_____________
Читайте також:

Для Ющенка криза Тузли – результат "лакейства й васальства" Кучми

Михайло Погребинський: "Все це на користь ворогам Росії! Вони мусять зрозуміти, що вони не США"

Українці – "брати". А острів Тузла – "північні території" Краснодарського краю Росії

Читайте також про причини конфлікту навколо Тузли:

Кучма зникне – якраз коли Росія вторгнеться на територію України

Тузла – як околиця "української Кубані"

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...