СЕЛЕЗНЬОВ НАЗИВАЄ КУЧМУ ЦИРКАЧЕМ

Четвер, 23 жовтня 2003, 13:44
Члени комітету Держдуми з міжнародних справах вважають, що глава МЗС Ігор Іванов повинен перервати перебування в Сінгапурі і повернутися до Росії в зв'язку з загостренням конфлікту з Україною з приводу будівництва дамби в Керченській протоці.

Голова комітету Дмитро Рогозін на засіданні в четвер висловив думку, що в сформованій ситуації "необхідна присутність у Москві вищих посадових осіб і, насамперед, міністра закордонних справ".

На його думку, те, що відбувається в російсько-українських відносинах після рішення влади Краснодара про відновлення коси Тузла - "це все не жарти".

По закінченні засідання Рогозін сказав агентству "Інтерфакс", що члени комітету висловилися за необхідність особистої участі глави російського МЗС у вирішенні даної проблеми, особливо "з урахуванням того ажіотажу, що піднявся в Україні".

Глава комітету звернув увагу на те, що президент України Леонід Кучма перервав свою закордонну поїздку, повернувся до Києва і побував на місці, де розвивається конфлікт, "а наш міністр закордонних справ цього не зробив".

"Це неправильно, це неповага до ситуації - треба приїхати, розібратися, сісти за стіл переговорів", - заявив Рогозін.

Рогозін також прокоментував рішення Верховної ради України порушити питання про ситуацію в Керченській протоці в ряді міжнародних організацій.

"Про що вони збираються просити? Що, Росія вторглась у територіальні води України?" - сказав Рогозін в інтерв'ю "Інтерфаксу".

Він прокоментував як "повний абсурд" оцінку українськими депутатами дій Росії з будівництва дамби в Керченській протоці як зазіхання на суверенітет країни і, відповідно, наміри порушити питання про прибуття в зону конфлікту міжнародних спостерігачів.

"Росія відновлює дамбу на своїй території і, звичайно, ні про які зазіхання на національні інтереси, національний суверенітет України мови немає і бути не може", - підкреслив глава комітету.

У той же час він зазначив, що Росія в даному випадку захищає свої інтереси - як політичні, так і господарські.

Тим часом голова комітету зі справ СНД Ради Федерації Вадим Густов вважає, що антиросійські настрої в Україні у зв'язку з будівництвом дамби в Керченській протоці підігріваються штучно.

У зв'язку з цим в інтерв'ю "Інтерфаксу" він назвав показовими виступи українських депутатів на парламентських слуханнях у Верховній Раді з питання про перспективи україно-російських відносин, що відбулися в середу.

"Ця тема була запланована давно, і для її обговорення були запрошені російські депутати і сенатори. У підсумку конструктивного обговорення не вийшло, і все вилилося з боку українських парламентаріїв в антиросійський психоз", - сказав Густов.

"Депутати Ради з усіх сил демонстрували тверду позицію, оскільки обговорення цього питання велося в прямому ефірі українського телебачення, і залишилися глухі до аргументів російської сторони", - вважає він.

У той же час спікер Держдуми РФ Геннадій Селезньов вважає реакцію своїх українських колег на ситуацію в Керченській протоці політичною провокацією.

Про це він заявив у четвер у ході бесіди з журналістами в Барнаулі (Алтайський край, Сибір).

Селезньов виразив впевненість у тому, що "у депутатів вистачить аргументів роз'яснити, що дії української сторони - це політична провокація, спрямована на прискорення робіт з демаркації кордону".

"Те, що президент України Леонід Кучма перервав свій закордонний візит і повернувся у свою країну, а також те, що до місця будівництва стягається українська армія - це цирк".

Селезньов висловив думку, що нагнітання ситуації "комусь вигідно". Як тільки у відносинах двох країн настає поліпшення і починає "щось виходити", ті, кому це не подобається, "обов'язково щось вигадують", сказав спікер.

"Нам необхідно зміцнювати союз слов'янських держав", - підкреслив Селезньов.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:16
відеоГУР: Бомбардувальник Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 кілометрів від України
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
09:45
У Кривому Розі − приліт інфраструктурний об'єкт: 3 поранених
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
09:30
Нафта підскочила у ціні на 3 долари на тлі атаки Ізраїлю по Ірану
Усі новини...