Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Волошина сварять за жарт про бомбардування України

Четвер, 23 жовтня 2003, 16:15
У самому центрі скандалу між Москвою і Києвом опинився голова адміністрації Володимира Путіна Олександр Волошин, який у вівторок припустив, що Росія може піддати бомбардуванню Україну, якщо та не поступиться у дипломатичному протистоянні через невеликий острів між двома колишніми радянськими республіками.

Олександр Волошин зробив цю заяву під час брифінгу для українських журналістів у Кремлі. Росія й Україна ведуть суперечку через Керченську протоку, судноплавний канал в районі Криму, і через острів Тузла.

Суперечка йде фактично за 100 метрів піску. Росія будує дамбу в напрямку Тузли - острова, що знаходиться між російською й українською територією в Азовському морі.

Москва стверджує, що дамба захистить прибережні селища. Однак Київ наполягає на тому, що це спроба анексувати Тузлу, навіть якщо дамба і не дійде до острова. Місцеві жителі вважають, що роботу з приєднання острова до Росії закінчить намивання штормами природних порід, і тому готуються розкопувати наноси мулу.

Якщо Росія одержить контроль над островом, вона зможе переглянути питання про водні кордони, а також знизити або звести нанівець мито, яке російські торговельні судна, що проходять через протоку, традиційно виплачують Україні.

Масштаби російських амбіцій стали очевидними минулого тижня, коли Росія звернулася до України з проханням надати документи на підтвердження того, що острів і води поблизу нього є частиною української території.

Після обурливої заяви Волошина протистояння вийшло з-під контролю. Учора президент України Леонід Кучма перервав турне по Латинській Америці і повернувся на батьківщину, щоб розібратися з "напруженістю".

"Ніколи Росія не залишить Україні Керченську протоку. Вистачить того, що Крим сьогодні український, і ми ледь заспокоїли людей з цього приводу. Вистачить знущатися з нас. Якщо треба, ми зробимо все можливе і неможливе, щоб відстояти свою позицію. Якщо треба, ми скинемо туди бомбу!" - заявив Волошин на брифінгу в Кремлі.

Українські ЗМІ з радістю вхопилися за це висловлювання. Радники Волошина, у свою чергу, звинуватили українців у відсутності почуття гумору.

Учора 300 російських комуністів осадили будинок Кримського парламенту в Сімферополі, закликаючи до припинення цієї суперечки. Однак, за даними на вчорашній день, дамба знаходиться усього за 230 метрів від українського кордону - і продовжує просуватися вперед.

Переклад "Інопреса"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування