Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма на Тузлі та після Тузли

Четвер, 23 жовтня 2003, 19:47
Стенограма зустрічі президента України Леоніда Кучми з журналістами за результатами відвідання острова Коса Тузла. Наводиться відповідно до сайту президента.

Олена Громницька: Шановні журналісти, сьогодні Президент України Леонід Кучма відвідав острів Тузла, де ознайомився зі станом на сьогоднішній день будівництва дамби російською стороною, ознайомився зі станом роботи прикордонників на острові і щойно провів нараду за результатами відвідання острова Коса Тузла. І за результатами наради, Леоніде Даниловичу, я передаю вам слово.

Леонід Кучма: Я хочу сказати кілька слів на початку нашої розмови. Я змушений був перервати свою поїздку по країнах Латинської Америки, хоча вона готувалася давно і повинна була бути продуктивна.

Перший наш візит до Бразилії це підтвердив, бо було підписано меморандум з бразильською стороною щодо запуску з її космодрому нашої української ракети "Циклон". Це великий проект, він має і економічне, і політичне значення. Це також величезний обсяг робіт для наших українських підприємств. Підписали і ряд других документів, зокрема, щодо постачання і виробництва високотехнологічного обладнання, - маю на увазі насамперед газові турбіни.

Ті переговори, які відбулися в Бразилії, підтвердили, що на нас там чекають, нас хочуть бачити там не гостями, щоб дивитися красоти бразильські, а учасниками процесу, насамперед економічного. Я переконаний, що такі ж зустрічі на нас очікували і в інших країнах, бо там також були конкретні проекти.

Але так сталося, - ми з вами маємо можливість це спостерігати останнім часом, - що практично в односторонньому порядку, без ніякого погодження, розпочато будівництво дамби в напрямку українського острова, змушують мене сьогодні визнати, що ми не бачимо належної поваги до України і до її 48-мільйонного народу.

Разом з тим, я сам особисто переконаний, що ми зможемо і практично запобігли драматичному розвитку подій. Україна і Росія є дві братські країни, і ми всі проблемні питання просто зобов'язані вирішувати за столом переговорів.

Ніяких таких конфліктів у майбутньому у нас не повинно відбуватися. Ну а тим більше, що всі попередні наші дії між Україною і Росією насамперед були направлені на економічне зближення. В цьому ж плані і підписання угоди про Єдиний економічний простір з Росією, Казахстаном та Білоруссю. А такі кроки потребують абсолютної взаємної довіри.

Тому будь-які прикордонні суперечки неприпустимі, враховуючи тим більше багаточисленні документи, які підписані між Російською Федерацією та Українською Радянською Соціалістичною Республікою, - коли ми ще були в складі Радянського Союзу, це відбувалося в Києві у 1991 році.

Я хочу однозначно підкреслити, що ті старання деяких безвідповідальних політичних кіл Росії, якщо вони ставили за мету погіршити українсько-російські стосунки, клин забити добре, то вони це завдання виконали навіть з перевиконанням. По тій ситуації, яка відбувається в Україні, ми це переконливо бачимо. І в тому числі сьогоднішній розгляд у парламенті цього рішення, я остаточно не знаю, але, напевно, підтвердить таку мою думку.

Хоча, як ви знаєте, що і в Україні достатньо політиканів, які на цьому хочуть погріти руки. Бо я з самого початку був переконаний і заявляв, що технічного перетину кордону не відбудеться, бо це не в інтересах жодної сторони. Так воно і сталося.

Ви знаєте, що мені вчора вдалося порозумітися з Президентом Російської Федерації. На великий жаль, це сталося трохи із запізненням. Але і він був далеко, і я далеко, але вчора ми домовилися, що припиняємо цей конфлікт.

До Росії відлітає Прем'єр-міністр України, де проведе переговори зі своїм колегою, а 30 жовтня делегація, очолювана Міністром закордонних справ, вже продовжить ці переговори в Києві.

Але українська позиція тут давно відома, і я її хочу повторити, якщо хто її не знає: ми виходимо із міжнародного права і не збираємося ні в якому разі від нього відходити. Ми готові погодитись на те, що Азовське море - це внутрішнє море двох країн - України і Росії, але кордон повинен проходити не по дну, а по поверхні.

Бо "по дну" - це щось таке незрозуміле, повинна бути зона відповідальності кожної країни за всі процеси, які відбуваються на її території. А зробити з Азовським морем "хто куди хоче - той туди їде" - це не прийнято в практиці жодної країни. Ми цю позицію будемо обов'язково в цьому плані відстоювати, я думаю, що іншого просто не дано.

Тому я сподіваюся, що російське політичне керівництво, враховуючи, що ситуацію ми довели до того, до чого не мали просто морального права доводити, зробить висновки відповідні, і рішення обов'язково будуть. Мені дуже прикро, що ми в рамках СНД і двосторонніх стосунків, та у світі показуємо державні відносини.

Дякую, і я готовий відповісти на всі запитання.

Віталій Ковач, телеканал "Інтер": Пане Президенте, оскільки у вас була розмова з Президентом Росії Путіним, то чи не поінформував він вас, для чого взагалі будувалася ця дамба, яке її призначення? І друге запитання. В Україні за час вашої відсутності пролунала інформація і заяви окремих політиків про те, що варто запровадити в Україні надзвичайний стан у зв'язку з тим, що Росія наближається до кордонів України. Як ви до цього ставитеся?

Леонід Кучма: Наша розмова відбувалася на дуже великій відстані: він в літаку, і я в літаку. І детально з'ясувати причини, що побудило російську сторону прийняти таке рішення, не було можливості.

Наскільки я зрозумів, їх було проінформовано, що ніяких порушень немає і все робиться в рамках всіх домовленостей, і в тому числі на території Російської Федерації, і в тому числі, головне, для захисту Таманського півострову від розмивання, тобто через суто екологічні проблеми.

Але ми домовилися, що у нас відбудеться розмова сьогодні або завтра і ми більш детально можемо висловити позицію кожної сторони і вислухати один одного, тим більше, що зустрінуться глави наших урядів.

Щодо питання про запровадження надзвичайного стану, ви знаєте, у нас багато є бажаючих "погрітися" на будь-якому інциденті. Я вважаю, що це абсолютний абсурд. Якщо ще казати про зону екологічного лиха, оголошувати у зв'язку з тим, що появляться суттєві зміни, якщо не захистити цей острів технічними засобами, то цього острова через деякий час може не стати, що це обов'язково вплине на сам Кримський півострів.

Тут дійсно проблеми існують. А який надзвичайний стан можна оголошувати, якщо все це робилося на російській території?

Валентина Самар, "Новий канал": Леоніде Даниловичу, уточніть, будь ласка, є інформація, що учора опівночі роботи на дамбі дійсно припинилися, а потім за годину вони знову розпочалися. Чому так сталося і що вам пообіцяв Володимир Володимирович, на якій точці зупиниться будівництво насипу? І друге запитання: чи не вважаєте ви, що Україна не повинна ратифікувати угоду про утворення ЄЕП до того часу, поки не будуть завершені переговори щодо делімітації Азову і Керченської протоки?

Леонід Кучма: Наша розмова завершилася тим, що Володимир Володимирович сказав, що дасть доручення керівництву Краснодарського краю призупинити роботи. Наскільки я розумію, ці роботи практично призупинені. А о 13-й годині там взагалі нікого не повинно бути.

Іншої інформації не існує, і я думаю, що так воно і буде.

А щодо другого питання, а вам задаю питання, чи доцільно чи не доцільно торгувати з Росією, чи доцільно нам збільшувати товарообіг, в якому зацікавлена Україна? Я б ще сказав, що не треба поспішати з ратифікацією договору про сухопутний кордон, що це ми повинні зробити синхронно, разом з Державною Думою Росії, а Дума в цьому році, я як розумію, не буде їх ратифіковувати, враховуючи те, що там вибори.

Недоцільно тому, що в тому договорі про сухопутний кордон є посилка, що Азовське море повинно бути внутрішнім морем. Тут є проблеми. Але до кожного питання ми будемо підходити дуже виважено і з врахуванням тієї ситуації, яка буде складатися на той час.

Наталія Чангулі, телеканал "СТБ": Леоніде Даниловичу, ви говорили про домовленість щодо Азовського моря як внутрішнього моря. Наскільки це тверда домовленість і як це може вплинути, скажімо, на зміни у ваших поглядах щодо делімітації кордону в Керченській протоці? Чи йшлося про спільне використання каналу, власне, за що зараз також іде боротьба, за острів Тузлу? Чи дійшли ви якихось компромісів щодо того, що кордон буде проходити по каналу?

Леонід Кучма: Шановне товариство, Президенти не ведуть переговорів про лінію кордону. Я свою політичну позицію з цього приводу висловлю: кордони повинні проходити по лінії, яка визначена за радянських часів, і потім підтверджувати. Подивіться будь-яку карту, там чітко проведена лінія, і в тому числі по Керченській затоці.

Наталія Чангулі, телеканал "СТБ": Тобто канал залишається українським?

Леонід Кучма: Абсолютно точно. Повинен залишитися українським. Якщо хтось робить спроби з цього приводу, щоб змінити цю ситуацію, то я це відкидаю однозначно. Я думаю, що росіяни переконалися, що ми не збираємося вести переговори по тих питаннях, які для України є вирішеними.

Ганна Канюкова, телеканал "НТВ": Леоніде Даниловичу, чи відомо, коли найближчим часом у вас відбудеться зустріч з Володимиром Путіним, і чи є необхідність у такій спеціальній зустрічі для розв'язання цього конфлікту?

Леонід Кучма: Я думаю, до зустрічі Прем'єр-міністрів, а потім міністрів закордонних справ за участю широкого кола спеціалістів, такої необхідності немає. Бо принципово ми з Володимиром Володимировичем домовилися, що припиняємо цей конфлікт, і нехай урядовці сідають за стіл і ведуть далі переговори.

Ви знаєте, ми увесь час дражнимо один одного. У першому читанні деякий час назад в парламенті був прийнятий закон, Чорне море і Азовське море є море для користування усіх, і всі, тобто туди можуть заходити будь-які кораблі, при тому і військові.

Наприклад, мені це також не подобається. Якщо на запрошення, тоді це інша справа, а якщо воно просто відкрите море, - Азовське море і так невеличке. Але якщо воно внутрішнє, то щоб це не призвело до тих суперечок, які є сьогодні по Каспійському морю.

Раїса Щировьска, ТРК "Керч": Леоніде Даниловичу, ви втретє у Керчі - і щоразу, коли ви приїжджаєте, залишається щось хороше. Ми дякуємо вам за суднобудівний завод, газопровід. А питання у мене таке. Ця ситуація навколо острова не дасть можливість пристально звернути увагу на вирішення питання з будівництвом транспортного коридору через Керченську затоку. А крім того, у нас у Керчі багато проблем з тепло- та водопостачанням, які, як нам кажуть, потребують уваги вищого керівництва. Ми просимо вашої допомоги.

Леонід Кучма: Я хочу доповісти усім жителям Керчі, що сьогодні на нараді другим питанням порядку денного було питання соціально-економічної ситуації в Керчі і тих головних проблем, які на сьогодні існують, я маю на увазі воду. Я пообіцяв, що дві нитки водогону почергово будуть відновлені.

Друга проблема - транспорт. Я також вважаю, що з такою протяжністю - 56 км - електротранспорт життєво необхідний, і я зі свого боку обіцяю підтримати. Третя проблема - це газ. Його підвели, але він потрапив лише до частини будинків. Я обов'язково вишлю газовиків на наступному тижні, щоб перевірити.

А міст будувати не можна, бо жодна опора в умовах того грунту, який там є, вона стояти не буде. Але нормальну поромну стаціонарну переправу треба робити, і я думаю, що вона обов'язково буде.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування