Москва не хоче, щоб Україна розпоряджалася протокою, як Великобританія - Гібралтаром

П'ятниця, 24 жовтня 2003, 10:57
Позиція Росії повинна полягати в тому, щоб надати Керченській протоці нарівні з Азовським морем статусу внутрішніх вод. Таку думку висловило інформоване джерело в одному з російських відомств, втягнутих у переговорний процес з цього питання з Україною.

"У цьому випадку можна буде вести мову про спільне використання коси Тузла в інтересах Росії й України", - сказало це джерело в п'ятницю в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-АВН".

При цьому воно підкреслило важливе стратегічне значення коси: "Той, хто володіє косою, володіє протокою".

У зв'язку з цим джерело навело приклад Великобританії, що контролює Гібралтар і, як наслідок, вхід і вихід із Середземного моря в Атлантику.

Крім того, джерело відзначило економічне значення для Росії коси Тузла і Керченської протоки. "Це знову ж таки порти, нафта і газ, рибні запаси. Осетрових ловлять усі, а розводить тільки Росія", - сказав він.

При цьому співрозмовник агентства відзначив, що сучасний стан справ у Керченській протоці змушує іноземні судна, у тому числі російські, платити Україні канальний і лоцманський збори за прохід. За різними експертними оцінками, збори можуть складати на рік від 15 до 200 млн. доларів.

За даними джерела, у результаті геолого-геофізичних досліджень акваторії Азовського моря виявлено близько 120 локальних структур, перспективних для розробки дрібних родовищ нафти і газу. Відкрито сім нафтогазових родовищ. У межах російської частини моря ресурси складають сумарно 50 млн. тонн нафти і порядку 150-200 млрд. куб. м газу.

Коментуючи позицію України з проблем Азовського моря взагалі і коси Тузла в Керченській протоці зокрема, російське джерело відзначило: "Для України вважається прийнятним встановлення економічної зони по прямій лінії від виходу держкордону з Таганрозької затоки до входу в Керченську протоку. Тоді, на їхню думку, 60-70% акваторії Азовського моря попадають в економічну зону України".

У той же час у департаменті урядової інформації Росії сказали, що російська сторона задоволена тим, що Росія й Україна домовилися про початок переговорного процесу по статусу Азово-Керченської акваторії.

У п'ятницю прем'єр-міністри Росії й України Михайло Касьянов і Віктор Янукович обговорять статус Азово-Керченської акваторії на зустрічі в Москві, яка відбудеться з ініціативи української сторони.

За станом на 9 ранку, Янукович прибув до Москви. У складі української делегації, зокрема, - голова уряду Криму Сергій Куніцин, заступник міністра іноземних справ Олександр Моцик, міністр охорони навколишнього середовища Сергій Поляков, заступник голови Верховної Ради Олександр Зінченко.

Як очікується, після обіду Янукович повернеться до Києва.

30 жовтня в Київ для продовження обговорення цих питань прибуде міністр закордонних справ Росії Ігор Іванов.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування