Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зленко як зараз пам'ятає, що правильно провів кордон з Росією

П'ятниця, 24 жовтня 2003, 11:15
Колишній міністр закордонних справ України, радник зі спеціальних міжнародних питань президента Анатолій Зленко вважає нерозумним ведення дискусії по проблемі будівництва російською стороною дамби в Керченській протоці "у військово-політичному ключі".

В інтерв'ю газеті "День", що вийшло в п'ятницю, Зленко висловив думку, що загострення в україно-російських відносинах "веде в глухий кут".

"Створюється враження, що російська сторона намагається скористатися неврегульованістю питання морського кордону між двома державами", - додав він.

Зленко відзначив, що його "турбує несподівана ініціатива російської сторони споруджувати дамбу без узгодження з Україною".

"Я як ніколи стурбований тональністю обговорення проблеми і веденням дискусії у військово-політичному ключі. Думаю, політикам не роблять великої честі прогнози про посилення конфлікту аж до можливого застосування сили. Цього не потрібно робити", - підкреслив колишній глава українського МЗС.

Він переконаний, що зараз Україна і Росія повинні "зробити все можливе для того, щоб зберегти необхідний рівень партнерства і взаємоповаги".

"Українська дипломатія, як і українське керівництво в цілому мають у своєму розпорядженні багато засобів, за допомогою яких можна вирішувати всі проблеми політичними методами", - підкреслив він.

На його думку, необхідно організувати зустріч експертів, які б обмінялися думками з приводу ситуації, що склалася навколо будівництва дамби в Керченській протоці, можливо, на самому острові Тузла з залученням місцевого керівництва як з російської, так і з української сторони.

"Необхідно активізувати переговорний процес по делімітації частини державного кордону в акваторіях Азовського моря і Керченської протоки. Усі, хто займається україно-російськими відносинами, повинні були б повернутися до тих договірних документів, що на сьогодні регулюють прикордонне співробітництво і визначають лінію кордону між нашими країнами", - сказав Зленко.

"І неважливо, скільки такі переговори протривають. Я згодний, що на сьогодні ми поки що знаходимося на різних позиціях, але це не повинно зупиняти процес обміну думками", - додав він.

Радник нагадав, що кордон між Україною і Росією був встановлений ще в часи Радянського Союзу.

"Росія, як, власне, і Україна, ще в договорі від 19 листопада 1990 року, до підготовки якого я був безпосередньо причетний, підтвердила, що сторони будуть поважати територіальну цілісність один одного. Про це ж йде мова у відповідних угодах про створення СНД".

"Москва підтвердила непорушність кордону також у другій статті Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією від 31 травня 1997 року. Такою ж договірно-правовою основою служить лінія кордону в Керченській протоці, установлена ще між УРСР і РСФСР указом Президії Верховної Ради Радянського Союзу про передачу Кримської області. Географічне накреслення кордону між двома республіками було підтверджено відповідними картами. Таким чином, договірно-правова база чітко визначає державний кордон. Тому, звичайно, ми будемо робити все можливе, щоб не допустити його порушення", - підкреслив колишній глава МЗС.

Він підкреслив необхідність не допустити, щоб спорудження дамби призвело до подальшого загострення в україно-російських відносинах.

"Переконаний, що і російська сторона не зацікавлена в тому, щоб загострювати відносини з Україною. Разом ми зробимо все можливе, щоб уникнути подібних непорозумінь. ... Найголовніше - зняти напругу, перемінити тональність наших дискусій, уникнути загрозливої риторики, що присутня зараз під час обговорення питання будівництва дамби", - підкреслив Зленко.

Оцінюючи дії Києва по цій проблемі, він підкреслив, що заяви і дії України "були максимально зваженими і, одночасно, містили ті застережні сигнали, які російська сторона, принаймні дипломати, повинні були помітити", - сказав він.

Він також вважає, що конфліктної ситуації навколо Тузли "можна було уникнути, якби російська сторона вчасно проінформувала Україну про суть своїх намірів".

Інтерфакс-Україна


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...