Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЯНУКОВИЧ І КАСЬЯНОВ ВИРІШИЛИ ПРИБРАТИ УКРАЇНСЬКИХ ПРИКОРДОННИКІВ З ТУЗЛИ

П'ятниця, 24 жовтня 2003, 13:21
Україна забирає прикордонників з коси Тузла, а Росія припиняє будівництво дамби до завершення узгодження двома країнами статусу Азово-Керченської акваторії. Про це заявив прем'єр-міністр Михайло Касьянов за підсумками переговорів у п'ятницю в Москві з прем'єром України Віктором Януковичем.

"У даний момент жодного кордону між Росією й Україною в районі коси Тузла не існує, тому усе, що робиться, виходячи з припущення, що такий кордон є, - це неправильні дії, і вони повинні бути припинені", - заявив Касьянов.

"Теоретично домовитися про кордон можна, але ми відкидаємо будь-які однобічні дії, щодо всієї акваторії дії можуть бути тільки двосторонніми", - сказав прем'єр Росії.

Прем'єр нагадав, що має бути спільна екологічна експертиза, що повинна буде дати відповідь, чи необхідно відновити косу в повному обсязі або ж досить того, що побудовано зараз. "Якщо аргументи української сторони візьмуть гору, тоді саме по цій косі зможе проходити кордон", - відзначив Касьянов.

"Ми відкриті для будь-якої аргументації, керуємося логікою і міжнародним правом, не всі аргументи нам здаються обґрунтованими, як, імовірно, і українській стороні, але саме для цього існують переговори", - зауважив російський прем'єр.

Він підкреслив, що в однобічному порядку Росія не має наміру продовжувати будівництво, однак при цьому закликав і українську сторону цілком вивести своїх військових з острова Тузла, тому що це є демонстрацією сили в необґрунтованому вигляді і масштабі. "Війська не повинні там демонструвати свої мускули, кордону не існує, і ми розглядаємо все це як непорозуміння", - підкреслив прем'єр.

Відповідаючи на питання одного з українських журналістів, Касьянов заявив, що ніяких однобічних дій з боку Росії не було. "Вигадані мотиви для напруженості - це внутрішня справа України, політики з цим розберуться", - зауважив прем'єр.

Касьянов не розуміє, чому природоохоронна акція викликала такі дії з боку української влади, у тому числі у відношенні російського судна, яке нічого не порушувало.

"Узагалі будівництво дамби повинне фінансуватися з бюджетів двох країн, тому що мова йде про екологію Азовського моря", - сказав Касьянов.
Однак Росія, підкреслив прем'єр, не має наміру вимагати будь-якої компенсації від України за будівництво.

У свою чергу, Янукович заявив, що острів Тузла є невід'ємною частиною території України, а дії української сторони були спровоковані однобічним рішенням адміністрації Краснодарського краю.

"Ми домовилися, що необхідність будівництва дамби буде розглянута на засіданні спільної екологічної групи з залученням вчених України і Росії", - підкреслив Янукович.

Як підкреслив прем'єр-міністр Росії, Росія й Україна є двома братерськими країнами, що витратили багато зусиль для зближення. "Ми не дозволимо розмивати досягнуті результати", - зауважив Касьянов.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування