Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович непохитний: кордон повинен проходити по воді

П'ятниця, 24 жовтня 2003, 14:42
Прем'єр-міністр України Віктор Янукович заявляє про незмінність позиції України, відповідно до якої кордон Азово-Керченської акваторії повинен пройти не тільки по дну, але й по водній поверхні.

"Це питання для України зафіксоване в рамках діючого законодавства, її Конституції", - підкреслив Янукович у п'ятницю в Москві на прес-конференції по закінченні переговорів з головою російського уряду Михайлом Касьяновим.

Український прем'єр ще раз підкреслив, що вважає острів Коса Тузла невід'ємною частиною української території, а всі дії, що проводилися Україною в Керченській протоці, проходили в рамках діючого законодавства.

Касьянов, відповідаючи на питання, чи погодиться Росія з позицією України про те, що кордон повинен проходити не тільки по дну, але і по водній поверхні, сказав: "Чи може теоретично бути домовленість, що кордон буде проведений (не тільки по дну, але і по воді)? Звичайно, може, тому що українська сторона займає таку позицію".

Прем'єр Росії також висловив думку, що, якщо екологи двох країн прийдуть до висновку про необхідність відновлення коси Тузла в повному обсязі й аргументи України по статусу Азово-Керченської акваторії візьмуть гору, з чим погодиться і Росія, тоді "по цій цілком відновленій косі може проходити кордон".

"Це буде врегульовано вже підписаною угодою про сухопутний кордон. Ми абсолютно відкриті до будь-яких аргументів, керуємося логікою і міжнародним правом", - відзначив він.

Янукович, коментуючи підсумки переговорів з російським колегою, також повідомив, що "Росія не буде претендувати на територію України і її цілісність".

Він висловив надію, що активізація переговорів по Азово-Керченській акваторії на рівні експертних груп дозволить підготувати всю необхідну договірну базу, що відрегулює проблемні питання. Такими питаннями, за його словами, є судноплавство, охорона навколишнього середовища, проведення спільних заходів.

"Можливість регулювання судноплавства, створення спільного проекту дозволить найближчим часом задовольнити потреби України і Росії в цих питаннях", - відзначив він.

Український прем'єр також повідомив, що, в разі потреби, голови двох урядів можуть найближчим часом заслухати висновки експертних груп.

Як повідомлялося, на прес-конференції у четвер президент Леонід Кучма відзначив, що Україна в підписаному договорі про держкордон з Росією погодилася, що Азовське море є внутрішніми водами двох країн. "Але кордон повинен проходити не по дну, а по поверхні. Ми цю позицію будемо обов'язково відстоювати", - підкреслив голова держави.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Кучма на Тузлі і після Тузли

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування