Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Дамба зашкодить біорозмаїттю Азовського моря

П'ятниця, 24 жовтня 2003, 19:20
Міністр екології і природних ресурсів України Сергій Поляков упевнений, що будівництво Росією дамби в Керченській протоці буде мати негативні екологічні наслідки.

Таку думку він висловив у п'ятницю в інтерв'ю журналістам після повернення української делегації з Москви, де пройшли переговори прем'єр-міністрів двох країн по ситуації в Керченській протоці.

"У тім, що наслідки будуть негативними, ми упевнені. Уже є попередні дослідження Інституту південних морів про те, що ми будемо мати наслідки щодо біорозмаїття й у гідрологічній сфері цього регіону", - сказав міністр.

Як повідомлялося, на переговорах у Москві прем'єри досягли домовленості, що необхідність будівництва дамби в Керченській протоці до українського острова Коса Тузла буде розглянута в ході роботи спільної екологічної групи із залученням учених обох країн.

За словами Полякова, українська сторона вже почала роботу над екологічною експертизою цього проекту. "Ми сподіваємося на проведення експертизи в стислий термін для того, щоб одержати перші висновки до переговорів (міністрів закордонних справ України і) 30 жовтня. Глибші дослідження будуть проведені пізніше", - відзначив міністр.

Він підкреслив, що до проведення експертизи будуть притягнуті науково-дослідні установи України, а також фахівці з Національної Академії наук.

Голова уряду Криму Сергій Куніцин заявляє, що не можна допустити з'єднання споруджуваної російською стороною в Керченській протоці дамби з островом Тузла, оскільки це приведе до екологічних проблем.

"Ми не повинні допустити з'єднання дамби з островом: посилення тиску, швидкості морських потоків приведе до надскладних екологічних наслідків. Між островом і дамбою повинна існувати певна відстань, яка б не заважала морським потокам", - сказав Куніцин у п'ятницю в інтерв'ю журналістам по поверненню в Київ з Москви, де відбулися переговори прем'єрів України і Росії по керченській проблемі.

Говорячи про підсумки переговорів у російській столиці, Куніцин висловив думку, що "конфлікт не вичерпаний, а припинений". "Найголовніше, що припинено будівництво, що могло призвести до серйозного конфлікту", - підкреслив він.

За словами кримського прем'єра, він звернувся з проханням до глави уряду Росії Михайла Касьянова з проханням, щоб той дав доручення губернаторові Краснодарського краю про зустріч з Куніциним у найближчі дні. "Ми повинні зустрінеться на рівні регіональних керівників і вирішити всі питання", - відзначив Куніцин.

За його словами, робоча група представників Криму виїде для зустрічі з представниками Краснодарського краю в понеділок.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування